(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Projekt Erasmus+, mednarodna partnerstva za izmenjavo med šolami (KA229), z naslovom ‘Let me tell you a story’ nas je tokrat združil v hrvaški prestolnici. Od 14. do 18. marca smo se srečali strokovni delavci partnerskih osnovnih šol iz Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Združenega kraljestva, Portugalske (Madeire) in Turčije. Zaradi trenutnih razmer je bila tudi tokratna mobilnost iz sprva načrtovane izmenjave za učence in učitelje preoblikovana v izobraževanje za učitelje.

Iz OŠ Šmarje pri Jelšah smo v Zagreb potovale učiteljice Marjeta Dečman Iglič, Silvica Mesiček Schmid in Monika Javornik. Prvi dan sta se nam pridružili koordinatorica projekta mag. Vesna Drofenik Jerič in učiteljica Martina Krašovic, v sredo ravnatelj Mitja Šket, v petek pa ponovno koordinatorica.

Celotedenski program je pripravila Ivana Pavić, koordinatorica projekta na gostiteljski šoli, Osnovni školi Ante Kovačića v Zagrebu. Pripravili so nam slovesen sprejem s pozdravnimi nagovori v jezikih sodelujočih držav in bogatim kulturnim programom. Predstavili so nam šolo, z vstopom v učilnice pa smo začutili utrip njihovega šolskega vsakdana. Šola s kar 1200 učenci ima zaradi pomanjkanja prostora pouk v treh izmenah. Tako nekateri začenjajo pouk ob 15. uri in so v šoli do 19. ali 20. ure zvečer. Kosilo nudijo samo učencem 1. in 2. razreda, ki so vključeni v podaljšano bivanje. Za učence s posebnimi potrebami izvajajo pouk glavnih predmetov posebej. Udeleženci izmenjave smo nato predstavili najbolj znane pravljičarje svoje države in sodelovali v ustvarjalni delavnici.

Naslednji dan smo obiskali mesto Ogulin, nad katerim spi kamniti velikan (gora Klek), bivališče različnih bajnih bitij. Ta so bila v preteklosti navdih mnogim besednim ustvarjalcem, tudi najbolj znani hrvaški pravljičarki Ivani Brlić-Mažuranić. V spomin na njeno ustvarjalno pot so ji v Ogulinu, njenem rojstnem kraju, postavili interaktivno hišo pravljic, poimenovano po njej. Njeno delo Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča berejo naši petošolci za domače branje. Po pravljičnem doživetju v hiši smo v delavnici dramatizirali še njeno pravljico Šuma Striborova (Striborjev gozd). Sledil je sprehod po mestu, kjer stoji tudi njena rojstna hiša.

V sredo se nam je pridružil naš ravnatelj Mitja Šket. Dopoldan smo hospitirali pri pouku in sodelovali v razgibani delavnici Soba pobega, ki so jo več tednov za nas pripravljali učitelji računalništva, geografije in hrvaščine. S sodelovanjem in dobro komunikacijo smo razrešili še tako trde orehe. Izvedli smo tudi glasovanje za maskoto projekta. Zmagala je »dobra vila« z Madeire, naša muca Copatarica in maček Muri pa sta zasedla drugo mesto.

Popoldan smo preživeli v centru mesta, kjer smo obiskali oddelek Ministrstva za izobraževanje, šport in mladino, zadolženega za šole v Zagrebu. Na Hrvaškem je opazna velika centralizacija, saj v glavnem mestu živi več kot milijon prebivalcev. Tako so v središču mesta šole prezasedene, medtem ko manjše šole na obrobju zapirajo. Prostorsko stisko rešujejo tako, da učence vozijo v več kilometrov oddaljene šole z manj učenci.

Glavne znamenitosti Zagreba smo si ogledali pod strokovnim vodstvom učitelja geografije gostujoče šole.

V četrtek smo uživali ob odkrivanju naravnih znamenitosti. Obiskali smo Plitvička jezera, največji narodni park, uvrščen na seznam naravne kulturne dediščine Unesco. Očaral nas je najvišji slap na Hrvaškem – Veliki slap, visok 78 m, pod katerim smo posneli skupinsko fotografijo udeležencev izmenjave.

V petek smo opravili zaključno evalvacijo, prejeli certifikate o sodelovanju in se dogovorili o naslednji mobilnosti, ki bo pri nas v Šmarju od 16. do 20. maja. Poleg strokovnih delavcev bomo takrat gostili tudi učence sodelujočih šol.

Dostopnost