(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V Tednu pisanja z roko so na centralni šoli in podružnicah potekale številne aktivnosti, s katerimi smo spomnili na to pomembno motorično spretnost. Učitelji so se z učenci o pomenu pisanja z roko spregovorili na razrednih urah, mnogi pa so se odločili tudi za sodelovanje v predlaganih dejavnostih, s katerimi so pisanju z roko namenili posebno pozornost.

Nastali so zanimivi izdelki ter zapisi misli in razmišljanj o pomenu pisanja z roko, ki ga novejša tehnologija spretno izpodriva (8. d, 9. c, 9. d). Učenci so predstavili svoje poglede na pisanje z roko, nekateri pa so se poigrali s svojimi imeni, se podpisali »obrnjeno« in spraševali, ali prepoznamo, kdo so (9. a).

Četrtošolci so napisali misli, nato pa jih med sabo pomešali in ugotavljali, kdo v razredu tako piše. Šlo jim je odlično, saj so lastnike rokopisov skoraj vsi prepoznali.

Učenci 6. c so sošolki napisali knjižnico voščil za rojstni dan.

V skupini podaljšanega bivanja OPB 5 so učenci ustvarili svoje knjižice – sami so jih napisali in ilustrirali.

V avli šole je sproti nastajala tudi barvita razstava rokopisov in misli učencev.

Tudi učenci podružničnih šol so razmišljali o pisanju z roko in opazovali, kako različne so njihove pisave. Na Svetem Štefanu so k sodelovanju povabili starše, ki so zapisali, kako razmišljajo o pisanju z roko. V 1. in 2. razredu so namesto obrisov dlani izrezali malo večje srčke, saj so, kot je zapisala njihova učiteljica, nekatere roke učencev še majhne, pisava pa okorna in velika, zato za pisanje potrebujejo nekoliko večjo površino. Naredili so tudi plakat rokopisov. Še posebej so bili veseli razglednice, ki so jo prejeli od prvošolcev iz podružnice Šentvid.

Ustvarjali so tudi na Sladki Gori, kjer so se učili pisati razglednice in opazovali različnost svojih pisav.

Tudi učenci v Šentvidu in Mestinju so se posvetili pisanju z roko in ustvarili čudovite izdelke. Ogledate si jih lahko v njihovih samostojnih objavah.

Tako smo v tednu od 21. do 25. januarja opozorili na to, da na pisanje z roko kljub prednostim, ki jih nudi novejša tehnologija, ne smemo pozabiti. Želimo, da sporočilo Tedna pisanja z roko preseže teden in se razširi na mesec, leto …, torej na prav vsak dan v šoli in doma, ko stojimo pred izbiro, ali pisati z roko ali z računalnikom.

 

 

Dostopnost