(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Prešernov dan je osrednji kulturni praznik in državni praznik – dela prost dan v Republiki Sloveniji. Praznujemo ga na 8. februarja, obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.

Tudi na POŠ Šentvid smo en dan prej, v sredo, 7. februarja, obeležili kulturni dan s šolsko proslavo. Kot vsako proslavo, smo tudi to otvorili z državno himno, ki je del Prešernove pesmi Zdravljica. Učenci so se predstavili z različnimi oblikami umetnosti: recitacijo, petjem, plesom, igranjem ali dramatizacijo. 

Ob kulturnem prazniku še to – negujmo in spoštujmo slovenski jezik, saj je eden redkih na svetu, ki je ohranil dvojino. Nekaj najlepšega je govoriti in ustvarjati v jeziku, kjer lahko človeško bližino in ljubezen namesto s “ti in jaz” nasloviš z midva. Naj nam bo Prešeren v vzgled in se ne bojmo povedati stvari, ki morda ne bodo všeč vsem. Ne bojmo se misliti, čutiti, biti. Ne bojmo se (Sara Kager).

Dostopnost