(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Z mikroorganizmi človek živi odkar obstaja naša vrsta. S svojim znanjem in izkušnjami so se naši predniki naučili uporabljati mikroorganizme za izdelavo nam koristnih produktov kot so kislo zelje ali repa, jogurt, kislo mleko, skuta, jabolčni kis ali kefir. Malo manj znan napitek pridobljen s pomočjo gliv kvasovk in ocetnokislinskih bakterij je kambuča. Le to smo spoznali v delavnici za nadarjene učence od 6. do 9. razreda. Izdelavo kambuče nam je predstavil bivši učenec naše šole Jaka Murko Gajšek, trenutno študent Biotehniške fakultete v Ljubljani, ki je za raziskovanje uporabne vrednosti kambuče in inovativne podjetniške ideje bil nagrajen. 

     

      

V času našega sobotnega druženja je Lili Jazbec izvedla pogovor z našim gostom. Učenci so lahko dobili informacije o Jakovi izobraževalni poti ter se seznanili z življenjem dijakov ter študentov. Jaka je z lastnih izkušenj učencem dal informacije in napotke, ki jih lahko preberete v zapisanem intervjuju. 

Sledila je praktična delavnica priprave kambuče in spoznavanja gliv kvasovk. Učencem je bila delavnica všeč. Nekatere smo tako navdušili s kambučo in pogačo, da so se sami podali v pripravo teh okusnih in zdravju koristnih izdelkov.

      

      

Intervju (intervju vodila in zapisala Lili Jazbec, učenka 7.c)

Pozdravljeni Jaka Murko Gajšek. Nam prosim zaupate ali je kaj drugače, ko po približno 10 letih ponovno vstopate v prostore svoje osnovne šole?

Ja, po 10 letih sem sam malo starejši, tudi učiteljica (smeh). Mogoče imam ne toliko več znanja, ampak malo drugačno znanje, drugače pa je kar precej podobno. Isto je tudi v soboto, zelo ”fajn” pridti v šolo, tako kot včasih.

Pred nami je še pomembna odločitev v katero srednjo šolo se naj vpišemo. Nam zaupate, kam ste hodili v srednjo šolo?

Hodil sem na prvo gimnazijo v Celju, na Kajuha.

Je bila odločitev za vpis na to srednjo šolo lahka ali ste imeli pri tem kaj težav?

Pri nam je bilo tako, da si šel v gimnazijo, če nisi vedel, kaj bi rad točno postal. In če si imel dobre ocene, se je nekako pričakovalo, da greš v gimnazijo. Ker je tudi sestra hodila na Kajuha in sem takoj vedel, da bom tudi jaz šel tja.

Kako se spomnite srednješolskih let? So bila zahtevnejša kot osnovnošolska?

Ja, malo težje je. Predvsem s tega vidika, da je veliko več stvari in nov sistem na katerega se je treba navaditi. Ni pa to noben ”bav bav”, kakor se velikokrat predstavlja.  

Kaj vam je bilo najbolj všeč, ko ste bili srednješolec?

Najbolj všeč mi je bila predvsem družba. Zelo v redu je tudi v srednji šoli, da se srečaš z ljudmi, ki so nekako kot ti metalno naravnani in imajo podobne cilje ter interese kot ti v življenju. Sploh pa zadnji dve leti, ko se bolje spoznaš s sošolci je bilo super.

Kaj vam je delalo težave ali predstavljajo izzive v srednji šoli?

Prej kot slej se srečaš s kakšnim profesorjem, ki ti ni najbolj po godu ali pa ti nisi njemu najbolj všeč. Ampak kasneje v življenju vidiš, da te to samo pripravlja na prihodnost. Menim, da ti nikoli ne morejo biti vsi ljudje OK. Tudi ti nikoli ne moreš biti vsem ljudem OK. To je priprava na službo in na splošno na življenje.

Po srednji šoli ste nadaljevali študij na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Kaj študirate?

Diplomiral sem iz živilske tehnologije, drugače pa sem zdaj 2. letnik magisterija prehrane.

Kako poteka vaš tipičen študentski dan?

Študentski dnevi so zelo različni. Vstaneš načeloma takrat, ko moreš. Hodiš na tiste stvari, ki te zanimajo in so obvezne na fakulteti. Je malo drugače, imaš sam več odgovornosti kam boš hodil, kaj boš počel … Načeloma greš na fakulteto za par ur, popoldne pa imaš prosti čas. Lahko počneš kaj produktivnega ali pa se kaj družiš s prijatelji, počneš kakšne hobije…

Kdaj ste vedeli oz. se odločili, kaj želite študirati?

V srednji šoli sem se začel prosti koncu začel ukvarjati s fitnesom. Ko je bilo potrebno oddati prijavo za fakulteto, sem se zadnji dan odločil, da bom šel študirati živilsko tehnologijo v povezavi, da bom postal prehranski svetovalec. Sicer me pa to danes ne zanima več tako kot takrat, vendar je takrat moj hobi fitnes vplival na to, da sem se odločil za ta študij.

Kaj je bil odločilen dejavnik za izbiro te smeri študija? So bile to ocene, uspeh na maturi, vpliv prijateljev ali družine, mogoče kakšen influencer?

Ja, ocene defektivno vplivajo na to kam greš študirati. Ne moreš iti ravno na medicino, če nisi odličnjak v srednji šoli. Pri meni je bil glavni vzrok za izbiro študija fitnes, pa tudi ocene.

Imate v svojem življenju kakšno osebo, za katerega bi lahko rekli, da je vaš vzornik? Kdaj vam je bila ta oseba v pomoč?

Predvsem mi je všeč Jordan Peterson, ki je klinični psiholog iz Kanade. On podaja splošno vodilo z moralnimi načeli in napotke kako z vzravnano držo iti čez življenje. Če pa izbiram malo bližje, pa je to Jakov Fak – lep vzor vztrajnosti.

Tako mladostniki kot tudi odrasli se pogosto sprašujemo, kaj naj zaužijemo, da se bomo prehranjevali čim bolj zdravo. Nam lahko svetujete, kako si naj pravilno sestavimo obroke? Katera živila so zdrava?

Idealen krožnik bi zgledal tako, da imamo polovico sadja in zelenjave, če ga razdelimo na štiri dele. Potem eno četrtino predstavljajo živila, ki imajo veliko beljakovin, torej kakšno meso in predvsem ribe, za katere pa menim, da jih premalo jemo. Ostala četrtina pa naj bi predstavljala škrobnate izdelke in potem vse to prelijemo s kakšnim kvalitetnim oljem, na primer najbolje je olivno olje. Bi pa morali imeti tri takšne obroke na dan. Pomembno pa je, če želimo spremeniti prehrano, se ne držimo nekih jedilnikov, ker se jih bomo prej kot slej tudi nehali držati. Poskušaš malo po malo spreminjati svojo prehrano.

Kaj so vaši hobiji? So kaj povezani s študijem? So mogoče bili hobiji dejavnik pri odločitvi za študij?

Ja, takrat sem se tudi začel s fitnesom ukvarjati, to je tudi na študiji vplivalo. Drugače pa se ukvarjam tudi z jamarstvom in zdaj na novo začenjam tudi s turnem smučanjem. Tako kot vsi pa tudi rad pogledam kakšen film in preberem kakšno knjigo.

Zdaj se vaš študij počasi bliža h koncu. Kje se vidite v prihodnosti? Kakšen poklic želite opravljati?

Predvsem se želim videti v podjetniški poti, ampak to pomeni, da zdaj, ko zaključim fakulteto si moram najti službo in potem bom začel graditi neko podjetniško zgodbo ob delu.

Vsak pa ima tudi skrite želje, ki so včasih realne, včasih pa težje dosegljive. Kaj bi bil vaš sanjski poklic, če bi lahko izbirali brez omejitev?

Astronavt, drugače pa me finance zanimajo. Na primer zanimivo bi bilo postati šef investicijskega sklada.

Mladi pogosto zelo težko ugotovimo, kaj nas resnično veseli ali v kakšno srednjo šolo bi se vpisali. Kaj bi nam svetovali, da se bomo lažje pravilno odločili?

Smer študija, ki sem jo izbral, me ne zanima več v istih meri kot me je takrat. Zdi se mi pomembno, da si boste izbrali to kar si želite. Ljudje se spreminjamo in ne vemo, kaj nam bo všeč v prihodnosti. V vsaki odločitvi lahko najdemo dobre in slabe stvari. Tako, da zberite tisto, kar mislite, da je prav za vas.

Najlepša hvala za vse nasvete in predstavitev vaše izobraževalne poti. Zdaj vas pa prosim, da na kratko predstavite vaše raziskovalno delo. 

 

 

Dostopnost