(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

PONEDELJEK, 29. 1. 2024

V ponedeljek smo se ob 9. uri odpravili izpred OŠ Šmarje pri Jelšah in se podali na Areh, kjer bomo preživeli teden dni v zimski šoli v naravi.

Po prihodu na Areh smo izstopili iz avtobusa in vzeli svojo prtljago. Učiteljica Marjeta Mraz nam je pokazala Ruško kočo in povedala, kje bomo jedli in kje bomo preživljali polovico dneva.

Najprej smo pred kočo odložili prtljago, nato pa so nam razložili vsa pravila. Po skrbnem poslušanju smo se razvrstili v sobe. Tam smo se razpakirali in oblekli v smučarsko opremo. Pridno smo počakali v svojih sobah, dokler nas ni prišla iskat učiteljica. Vsi skupaj smo odšli na smučišče.

Tam so nas preizkusili in nas razvrstili v skupine po našem smučarskem znanju – od začetnikov, srednje dobrih, boljših in najboljših. Vsaka skupina je dobila svojega smučarskega učitelja oz. učiteljico.

Ko smo prišli s smučanja, smo se preoblekli in odšli v drugo – Ruško kočo – ter tam v miru pojedli večerjo. Zunaj se je že stemnilo, zato smo pripravili svetilke in se odpravili na nočni pohod. Nato je sledilo predavanje o FIS pravilih. Ogledali smo si še filmček o šoli smučanja, ki nam ga je predvajal g. Nace Višnar. Odšli smo v sobe, se uredili, umili in odšli v postelje.

TOREK, 30. 1. 2024

Sledil je naslednji dan – torek. Po zajtrku smo odšli na smučišče, še prej pa uredili sobe, saj je sledilo ocenjevanje. Po dopoldanskem smučanju smo šli spet v Ruško kočo in v miru pojedli kosilo. Po kosilu smo imeli eno uro prosto, potem pa smo šli spet smučat. Po smučanju je sledila malica. Nato smo za pol ure dobili telefone, da smo lahko poklicali domov. Ob 17.00 smo telefone morali oddati svojim spremljevalkam – razredničarkam. Sledilo je predavanje, in sicer smo poslušali o splavarjenju na reki Dravi. Po večerji nas je obiskala ga. Nataša iz Maribora. Predavat nam je prišla o astronomiji. Omenjala nam je zvezde, komete, galaksije, osončje, planete … Dan se je počasi zaključeval.

SREDA, 31. 1. 2024

Sledila je sreda. Tudi ta dan je minil podobna kot prva dva, le predavanja so imela drugo temo. Najprej nas je obiskal lovec, po večerji pa smo tekmovali – pokazali smo znanje v igri male sive celice. V igri je bilo osem skupin. V finale sta prišli skupini iz sob 104 in 201, zmagala pa je skupina iz sobe 201. Za tem smo se odpravili v sobe, se pripravili na spanje in seveda še malo jezili učiteljice, ker še nismo želeli spati. 

ČETRTEK, 1. 2. 2024

V četrtek smo se zbudili in se lotili pospravljanja. Sledil je zajtrk. Ko smo prišli z zajtrka, smo se oblekli v smučarsko opremo in odšli na smučišče. Medtem ko smo se smučali, so razredničarke ocenjevale naše sobe. Po dveh urah smučanja smo prišli v kočo, se preoblekli in odšli na kosilo. Za kosilom je sledil počitek. Po počitku pa je sledilo popoldansko smučanje. Za smučanjem in malico nas je obiskal čarovnik Grega. Pokazal nam je veliko različnih trikov, nekatere pa celo razložil. Po večerji so se sobe predstavile, potekala je tudi podelitev nagrad. Tretje mesto je zasedla soba 104, drugo sta zasedli sobi 101 in 1. Prvo mesto pa soba 102. Učiteljice so podelile nagrade, mi pa smo si jo morali pravično razdeliti med sostanovalci. Dan se je tako končal kot naš zadnji večer na Arehu.

PETEK, 02. 02. 2024

Napočil je zadnji dan na Pohorju. Učitelji so nas zbudili, mi pa smo začeli pospravljati in pakirati. Še zadnjič smo se odpravili na smučanje. Čaka nas še kosilo in srečna pot domov.

Imeli smo se zelo lepo. Zahvaljujemo se vsem učiteljicam, učiteljem in vsem zaposlenim na Arehu.

Zapisali: Nika Marš in Hana Gorjup Jecl

 

Bivanje na Arehu je v nas prebudilo tudi  pesniško žilico.

 

POT

Dom je daleč, svet je blizu,

še ena pot v tem dolgem nizu,

nas skozi sence vodi na rob noči,

kjer se nebo od zvezd blešči.

 

Poti pa nikdar konec ni,

z zapečka ni moč videti sveta.

Zdaj pot v daljave je odšla,

sledil ji bom, če moč mi da,

korakal bom z utrujenimi nogami,

dokler me širša pot ne premami

na razpotju mnogih opravkov in poti.

In kam potem? Ne vem.

 

Hana Gorjup Jecl

 

DOGODIVŠČINA NA AREHU

Pridite z nami na avtobus,

gremo na Areh na dopust,

učenja se znebimo, da se veselimo,

smuči si nadenimo, po bregu se spustimo!

Padci se zgodijo, a iz napak se učimo.

Tukaj se naša pot konča,

v petek gremo pa pa.

 

Pesnice iz sobe 104

 

 

SOBA 1

Mila celo noč ne spi,

ker postelja škripa ji.

Lana Activity bi se igrala,

Zoja najraje dolgo bi spala.

Zvečer bedimo do polnoči,

zato se zjutraj nam vrti.

Mila riše pol večera,

a nobena ne da ji mira.

V sobi vse slike postrani visijo,

ker pliškoti po zraku letijo.

 

Pesnice iz sobe 1

 

Dostopnost