(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Ker je Matej Vrečer predstavljal pomembno osebnost v Šmarju pri Jelšah, je prav, da poznamo vsaj delček zgodovine našega domačega kraja, zato smo se učenci 9. b in 9. c odpravili v sredo, 25. 10. 2023, po njegovih poteh. Naslednji dan pa so učenci 9. a in 9. d odšli na raziskovanje na isti način.

Najprej smo se sprehodili do kulturnega doma, kjer nas je sprejela gospa Vlasta. Ogledali smo si  krajše filmčke, da smo sploh vedeli, o čem se bomo pogovarjali ves dan. Po ogledu smo se razdelili v dve skupini. Bili smo v Skazovi hiši, kjer ima med drugim sedež tudi TIC Šmarje pri Jelšah in nedavno je zaživela tudi mladinska soba, ki se je lahko mladi poslužujemo ob določenih dnevih.

Gospa iz knjižnice nam je v Skazovi hiši najprej predstavila zgodovino družine Skaza. Franc Skaza je bil velik narodni buditelj, Skazova hiša pa je bila sedež prve pošte v Šmarju pri Jelšah. Ogledali smo si tudi manjšo muzejsko zbirko, ki še ni dovršena in izvedeli veliko zanimivih in pomembnih informacij, ki so vezane na naš kraj.Sledila je druga delavnica, kjer smo ponovili rabo in računanje z rimskimi števili. Ugotovili smo tudi, kako so stari Rimljani do teh števil sploh prišli.

Zadnjo delavnico smo imeli v Muzeju baroka, kjer smo ustvarjali različne igre današnjega časa: družabne igre, aplikacije, spletne strani, sobe pobega, videoposnetke. Naša skupina je sestavljala sobo pobega in bilo je zelo zanimivo ter kreativno. Naredili smo dobre izdelke in nanj smo bili ponosni. Čas je kar zdrvel mimo nas. Po predstavitvah nas je ogovoril nekdanji šmarski župan, ki nosi veliko odgovornost, da muzej danes stoji. Povedal nam je nekaj dejstev o nastanku muzeja in tudi o Mateju, o katerem smo dosti slišali že prej.

Naš kulturni dan se je zaključil s prihodom v šolo in odhodom domov.

no images were found

Meni je bilo zanimivo, saj sem se naučila veliko novega o svojem kraju. Raziskovanja o Francu Skazi in Mateju Vrečerju se sama zagotovo ne bi lotila, a moram priznati, da mi je bilo zanimivo, saj sem se naučila veliko novega o svojem kraju. Če tega kulturnega dne ne bi bilo, verjetno nikoli ne bi nič slišala o teh dveh tako pomembnih možeh. Preživeli smo lep dan in domov smo odšli bogatejši z mnogo novega znanja, ki ga bomo v prihodnosti lahko širili tudi izven meja naše občine.

Maša Novak, 9. c

Dostopnost