(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

PROGRAM LEAF – ZNANJE O GOZDOVIH IZOBRAŽUJE IN OZAVEŠČA O GOZDOVIH IN NJIHOVI VLOGI V ŽIVLJENJU NA NAŠEM PLANETU. Gozdovi so naravna dobrina, ki jo moramo ceniti in varovati za prihodnje generacije. So »pljuča našega planeta«, zato imajo izjemen vpliv na naša življenja. Otrokom lahko gozd predstavimo na našteto načinov. Imajo pomembno vlogo v naravnih procesih, drevesa so pomemben vir surovine, na kateri temelji gospodarska dejavnost, gozd nam daje plodove, gozd je prostor za sproščanje. Prvi korak pa je, da otroke čim bolj pogosto odpeljemo v gozd, da se učijo na osnovi spoznavanja, raziskovanja, opazovanja in lastnih izkušenj.

Sedmošolci smo se v krasnem jesenskem oktobrskem vremenu podali po grajski učni poti skozi gozd do gradu Podsreda. Na učni poti smo spoznavali pomen zaščite narave z zakonodajo Natura 2000 ter spoznavali različne organizme, ki živijo v ravnovesju skoraj neokrnjene narave Kozjanskega parka. Ljudje na tem območju upravljajo z gozdovi sonaravno in zato omogočajo preživetje mnogim redkim ter ogroženim vrstam organizmov. Med njimi je tudi alpski kozliček, kateri je bil za sedmošolce še posebej zanimiv. V grajskih prostorih smo si ogledali razstavo gliv ter pokukali v podstrešje gradu, kjer so si izborili domovanje netopirji mali podkovnjaki.

Iz naravoslovnega dne smo se vrnili obogateni z znanjem o ekosistemu gozd in z željo, da bi bilo možno večkrat zamenjati pouk v učilnici s poukom v naravi.

Dostopnost