(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page
PONEDELJEK, 16. 10. 2023
V zgodnjih ponedeljkovih urah smo se odpravili na dolgo pot proti Italiji.  Okoli osme ure zjutraj smo prispeli na beneško letališče Marco Polo. Po enourni zamudi letala smo se ob 10.50 vkrcali na letalo in po eni uri in štirideset minut vožnje prispeli na letališče London Getwick.
Sledila je razburljiva vožnja s podzemno železnico, ki nas je pripeljala do našega hotela. Po oddani prtljagi v sobe pa smo se odpravili novim dogodivščinam naproti. Najprej smo obiskali ogromen Natural History Museum, kjer smo si ogledali zgodovino ljudi, dinozavrov, vulkanov in potresov. Nato pa nas je pot vodila do Science Museum, kjer smo se izgubili v svetu vesolja, avtomobilov, računalnikov, energije in letal. Za piko na i pa smo svoj dan zaključili z okusno večerjo v restavraciji Burger King.
Po napornem in razburljivem dnevu smo utrujeni zaspali v nestrpnih pričakovanjih na prihajajoče dogodivščine.
 
TOREK, 17. 10. 2023
v torek smo se zjutraj odpravili na zajtrk, kjer je vsak zagotovo našel nekaj zase. 9.15 smo se zbrali pred hotelom in se odpravili proti železniški postaji in nato prestopili na podzemno železnico. Najprej smo si ogledali eno najlepših in največjih železniških postaj Kings Cross, kjer je na peronu 9¾ Harry Potter začel svoje potovanje na Bradavičarko. Tam smo imeli malo prostega časa, nato pa se odpravili proti muzeju voščenih lutk Madame Tussauds. Ogledali smo si lutke znanih osebnosti, se peljali z vlakcem, kjer so nam prikazali zgodovino Anglije, za na konec pa si še ogledali 4D film. Od tam smo se odpravili na Covend garden, kjer je bilo zelo zabavno. Imeli smo malo časa, zato smo si šli kupit nekaj za pod zob in se malo razgledali po trgovinah. In že smo se odpravili proti Narodni galeriji. Tam smo si lahko ogledali ogromno zanimivih slik. Nato smo se s podzemno železnico odpravili do Camden Town. Tam je ogromno tržnic, kjer vsak najde nekaj zase po nizki ceni. Bili smo že lačni, zato smo se odpravili v pub The Ice Wharf, kjer smo pojedli zasluženo večerjo. Za na konec smo si še ogledali muzikal Grease. Utrinek si lahko ogledate v priloženem posnetku.  
 
SREDA, 18. 10. 2023
 V sredo se nam je po okusnem in obilnem angleškem zajtrku pridružil angleški vodič, ki je poskrbel in nam londonske znamenitosti približal še v angleškem jeziku.  Najprej smo se odpravili do Buckinghamske palače, kjer smo si ogledali veličastno menjavo straže. Nadaljevali smo z  zanimivim ogledom znamenitega Big Bena in bili zatem nagrajeni z nekaj prostega časa za kosilo. Zatem nas je pot vodila do Greenwicha, kjer se stikata vzhod in zahod. Kot je otrok vesel daril na božično jutro, pa smo se mi razveselili, ko smo se z ladjico po reki Temzi odpeljali proti londonskem očesu – London Eye. Z navdušenjem smo si ogledovali prečudovit razgled s te londonske znamenitosti in se nato odpravili na okusno večerjo v znano restavracijo Pizza hut. Za pravljičen zaključek dneva pa smo obiskali eno najstarejših trgovin z igračami, kjer smo se lahko izgubili v čarovniji igrač.
 
ČETRTEK, 19. 10. 2023
V četrtek smo se najprej odpravili ogledat Tower of London, ki hrani številne legende, kronske dragulje in zgodbe o izjemni angleški zgodovini. Po ogledu nekdanje palače, zapora, orožarne, kovnice in živalskega vrta smo prečkali enega najslavnejših dvižnih mostov Tower Bridge. Nato smo se ob reki sprehodili mimo vojne ladje HMS Belfast. Od tam smo odšli na Oxford Street, kjer smo si lahko kaj kupili. Potem smo se odpravili v hotel po prtljago in se odpravili na Getwick letališče. Po opravljenih obveznostih smo se vkrcali na letalo. Ob 21.00 smo pristali na letališču Marco Polo v Benetkah in se od tam napotili v Šmarje z avtobusom. Domov smo prišli v zgodnjih petkovih urah. In tako je bilo naše kratko a sladko potovanje zaključeno.”
 
Kaja Žnidarec in Ana Maria Bukovc
Dostopnost