(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Aktivnosti ob evropskem dnevu jezikov smo četrtošolci izvedli pri razredni uri. Pričeli smo z ogledom posnetka Mali jezikovni mozaik in se pogovorili o vsebini. Sledila je predstavitev  slikovnega plakata z  besedami v jeziku bosanščine. To nam je predstavil naš sošolec Demir Ibrahimović, ki je do  petega leta živel v kraju Srebrenik v Bosni in Hercegovini. Vsak izmed nas si je nekaj besed, ko so mu bile zanimive zapisal, da si jih bo zapomnil.

Izvedeli smo, da bosanščino govori približno tri milijone ljudi po celem svetu. Je ena izmed različic osrednjega južnoslovanskega jezika znanega kot srbohrvaščina. Bosanski jezik se piše v latinici in vsebuje več turških in orientalskih vplivov kot srbščina in hrvaščina. Bosanska abeceda ima 30 črk (pet samoglasnikov in 25 soglasnikov).

Starši so se odzvali na povabilo tudi v 1. in 3. razredu. V prvem razredu so spoznavali značilnosti Kosova, albanske besede, slišali so tudi odpeto albansko pesem.

V tretjem razredu so se podali na Hrvaško in spoznavali jezik in kulturo naše južne sosede.

26. septembra so drugošolci so s pomočjo prevajalnika na spletu iskali prevode prijaznih in vljudnih besed v jezike sosednjh držav. Pripravili smo tudi razstavo.

Petošolci so se na dan jezikov odpravili na centralno šolo v Šmarje, kjer so imeli dan dejavnosti. S pomočjo gostov so spoznali države Francijo, Italijo in Nemčijo ter poslušali jezike, ki jih tam govorijo. S pomočjo Ekološko-kulturnega društva Za boljši svet so potovali po celem svetu. Naša učenca Jože Žvegler in Nik Dečman sta sodelovala tudi v predstavi.

Dostopnost