(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Mesec oktober je mesec požarne varnosti, zato smo v ponedeljek,  2.10.2023,  izvedli evakuacijsko vajo v sodelovanju s prostovoljnim gasilskim društvom Mestinje (PGD Mestinje).V tej vaji smo sodelovali učenci in strokovni delavci POŠ Mestinje, pridružili pa so se nam tudi otroci iz vrtca.

Potek vaje:

 1. Predstavitev ravnanja ob primeru požara:
  Učiteljice smo s pomočjo projekcije učencem predstavile pravilno ravnanje ob primeru požara, pokazale evakuacijsko pot in jih seznanile s splošnimi napotki med evakuacijo. 
 2. Prihod gasilcev z gasilskimi sirenami:
  Ob 9.00 uri so se aktivirale gasilske sirene, simbolizirajoč začetek vaje.
 3. Evakuacija:
  Učenci in otroci iz vrtca so se varno umaknili iz šolskega poslopja in se zbrali na predhodno določenem zbirnem mestu.
 4. Pregled poslopja:
  Gasilska enota PGD Mestinje je nato pregledala šolsko poslopje, da bi preverila morebitne nevarnosti in zagotovila varno vrnitev učencev. 
 5. Predstavitev gasilske opreme:
  Po uspešni evakuaciji so gasilci predstavili različno gasilsko opremo in vozila. Predstavili so tudi različne načine gašenja in demonstrirali uporabo vode in pene.
 6. Aktivno sodelovanje učencev:
  Po končani evakuaciji so učenci imeli priložnost sodelovati in se preizkusiti v vlogi gasilcev. Pomerili so si gasilsko obleko, spoznali gasilsko opremo in se preizkusili v gašenju.Evakuacijska vaja je bila uspešna, zanimiva in poučna izkušnja za učence. Omogočila nam je boljšo pripravljenost na morebitne nujne situacije in pripomogla k dvigu ozaveščenosti o pomembnosti požarne varnosti in vloge gasilskih enot v naši skupnosti.

 

Dostopnost