(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Marčevski dnevi so na Celjskem sejmu namenjeni predstavitvi različnih ponudnikov, ki delujejo na področju ribištva, lovstva, lokalne hrane, hkrati pa smo se v sklopu Eko šole lahko predstavile šole, ki nam eko projekti niso tuji. Na POŠ Zibika smo se odločili, da se na sejmu predstavimo z lokalnimi izdelki, rdeča nit pa je bilo proso, saj je OZN razglasila leto 2023 za leto prosa. Nekoč dobro poznana stara žitarica zadnja leta vse bolj dobiva na veljavi, saj ima številne zdravilne učinke za človeško telo, hkrati pa odpravlja svetovno lakoto.

Učenci so skupaj z mentoricama raziskovali kulinarične prosene dobrote, proučili smo recept za obrazno masko iz prosene moke, medu in limone, hkrati pa smo se tesno povezali z lokalnimi proizvajalci domačih dobrot iz območja Obsotelja in Kozjanskega. Izdelali smo prosen narastek z jabolki in rozinami, ter solato iz prosene kaše, lokalnega sira, dimljene klobase ter zelenjave. Iskreno se zahvaljujemo kmetijam Ivanc iz Buč za proso, kmetiji Sinkovič iz Buč za mlečne izdelke, kmetiji Kuraj za domač sir, Kmetiji Goručan za mesne izdelke, čebelarju Pantnerju za med ter Kozjanskemu parku za jabolka, jabolčni sok ter našega “Zdravkota”, maskoto Kozjansko jabolko.

Sejemsko dogajanje smo pozno popoldan zaokrožili še z demo kuhinjo, kjer sta nam Ana in Nejc pripravila zdravo sladico iz prosene kaše, lokalnega jogurta, karameliziranih jabolk, medu in orehov. Zelo smo se razveselili vseh pohval, ki smo jih bili tekom sejma deležni s strani komisije in obiskovalcev. Veseli nas, da smo našim učencem lahko tudi šola za življenje.

                                                                                                                          Mentorici Vanja Užmah in Patricija Babnik

      

 

 

Dostopnost