(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V petek, 18. novembra 2022, smo v vseh petih razredih v Šentvidu pričeli dan s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«, ker je bil letos poudarek na mleku in mlečnih izdelkih. Ob drsnicah smo se seznanili, da so bila vsa živila nabavljena pri lokalnih kmetih in čebelarjih, zakaj je potrebno uživati mleko ter kako se po bontonu vesti pri mizi.

Drugo in tretješolci so si v okviru naravoslovnega dne naredili maslo. Učenci so si nadeli predpasnike in zavihali rokave. Trud je obrodil sadove in iz sladke smetane je nastalo maslo in stranski produkt pinjenec, za katerega so učenci rekli, da je odličen. Pogledali so si razne poučne posnetke, kako pride mleko na police v trgovino, kako so označeni izdelki slovenske kakovosti, za nagrado tudi čebelji film.

Pod mentorstvom zborovodkinje Marte Koprivc je otroški pevski zbor na pobudo Čebelarske zveze istočasno po Sloveniji zapel pesem Leti moja čebelca.

S pesmijo smo dobrodošlico zaželeli tudi čebelarjema ga. Mateji Inkret in g. Alešu Ojsteršku. Po obisku vrtčevskih otrok sta prišla še k nam. Povedala sta nam veliko zanimivosti o čebelah, prinesla razne pripomočke in letake. V pomoč jima je bila njuna hčerka Ula, mlada čebelarka. Šola je dobila v dar liter medu Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah, za kar se lepo zahvaljujemo. Naslednje leto pa se lahko nadejamo medu iz učnega čebelnjaka pri šoli.

V podaljšanem bivanju so učenci pomagali pripravljati razstavo s plakati o pomenu slovenske hrane in izdelovati čebelice. Lahko rečemo, da je bil v Šentvidu zajtrk z medom in pa mlekom en super dan!

Dostopnost