(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V sredo, 27. marca, smo z učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo obiskali uredništvo Štajerskega vala. Sprejela nas je urednica informativnega programa Anja Deučman ter nam predstavila njihovo delo na radiu. Izvedeli smo, da je Štajerski val najstarejši regionalni radio v Sloveniji, ki je pred malo več kot 65 leti začel oddajati v Šmarju pri Jelšah in je v začetku deloval le ob nedeljah.

Začutili smo utrip dela na radiu, saj so novinarji ravno pripravljali popoldanski program in nam povedali, o katerih aktualnih dogodkih bodo v naslednjih dneh poročali in kateri gostje jih bodo obiskali. Izvedeli smo tudi, kako načrtujejo program, izberejo glasbo, kakšno je delo radijskih tehnikov, novinarjev in napovedovalcev pred mikrofonom; čudili smo se tudi vsej tehnologiji, ki jo pri tem uporabljajo.

Vstopili smo tudi v radijski studio, od koder oddajajo program. Pred mikrofonom je bil ravno »poskočni« Dejan, s katerim smo izmenjali nekaj besed, nato pa je sledil »vklop v živo«. Na hitro smo pozdravili poslušalce, nato pa odhiteli še v studio, kjer ponavadi snemajo daljše pogovore z različnimi gosti.

Spoznali smo, da je delo na radiu zelo razgibano, saj so novinarji ves čas na lovu za informacijami, ki jih na zanimiv in razumljiv način dnevno posredujejo nam, poslušalcem.

 

Dostopnost