(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

          

V soboto smo se v okviru izbirnih predmetov odpravili na ekskurzijo. Pot nas je vodila proti Poljčanam, kjer smo obiskali Učni poligon za samooskrbo Dole. Sprejela nas  je gospa Ana Vovk Korže, ki nas je s svojim bogatim znanjem popeljala po poligonu. Sprehodili smo se po permakulturnem vrtu z rastlinjakom, vodnjakom, gomilastimi gredami in zemljanko. Ogledali smo si tekstilne in kartonaste grede, ki izkoriščajo vpojnost materialov za zadrževanje vlage. Predstavila nam je tudi pomen divjih čebel in drugih žuželk, kot so sršeni in črmrlji, za povečevanje količine pridelkov na naših vrtovih. Dobili smo napotke za privabljanje koristnih žuželk na naše vrtove.

Nato smo se povzpeli po hribu navzgor, kjer nam je gospod Danijel predstavil jurto s toplo gredo, kompostni wc in kuhinjo z umivalnico, ki koristi energijo od sonca. Okoli jurte smo si ogledali več tipov gred (spiralasta greda, greda na ključ, dvignjena greda), mlako brez folije, hotel za žuželke in grmovne zasaditve. Izdelali smo si semenske bombe, se naučili narediti test prsti in podrobneje spoznali zelišča. Za konec smo se posladkali z odličnim zeliščnim sokom.  Spoznali smo, da je samooskrba s hrano izrednega pomena in prepričani smo, da bo imela v prihodnosti vedno večjo vrednost.

Iz Poljčan smo se opravili na Ponikvo, natančneje v Boletino, kjer smo obiskali sadjarstvo Mastnak. Omenjeno sadjarstvo je za našo šolo velikega pomena, saj predstavlja našega pomembnega lokalnega dobavitelja jabolk. Gospodar Matej nam je izčrpno predstavil sadovnjak, v katerem gojijo različne sorte jabolk (Gala, Zlati delišes, Jonagold, Braeburn, Idared, Topaz). Sadovnjak je v celoti prekrit s protitočno mrežo in opremljen z namakalnim sistemom. Imeli smo možnost videti odstranjevanje protitočne mreže, ki jo odstranijo pred zimo, da je ne poškoduje sneg.

Iz sadovnjaka smo se skozi gozd sprehodili do vodnega zajetja, iz katerega črpajo vodo za kapljično namakanje sadovnjaka. Za konec smo si postregli z jabolki iz sadovnjaka, ki je letos res bogato obrodil. Spoznali smo tudi, da za pridelovalce dobra letina ni pogoj za dobro prodajo, saj je takrat sadja povsod dovolj, kar pomeni, da ga je težko prodati, pa tudi cena je nizka v primerjavi s trudom, ki so ga celo leto vlagali v pridelavo.

Ekskurzijo smo zaključili ob bogato obloženi mizi pri Mastnakovih. Našim gostiteljem se lepo zahvaljujemo. Lepo nam je bilo!

Dostopnost