(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Dan Zemlje je letni dogodek, ki se praznuje 22. aprila že vse od leta 1970. Na ta dan, ki je lahko razpotegnjen tudi tekom celega tedna, skupnosti več kot v 192 državah organizirajo dogodke za osveščanje glede varovanja okolja na Zemlji.

Učenci OŠ Šmarje pri Jelšah so se tako v soboto, 21. aprila, zbrali na atletski stezi, kjer se je začelo tedensko dogajanje v okviru dneva Zemlje. Organizirani dogodki se izvajajo v okviru projekta Tek podnebne solidarnosti (slednjega na slovenski ravni organizira Karitas). Učenci, ki so se udeležili sobotne gibalne delavnice, so najprej izvedeli nekaj teoretičnih dejstev varovanja Zemlje in se sezaninili s podnebno pravičnostjo v državah v razvoju , s poudarkom na podsaharski Afriki. Ugotavljali in naštevali smo tudi dejstva kako lahko sami kot posamezniki pripomoremo k varovanju okolja na Zemlji. Med mnogimi naštetimi dejstvi, nam je vsem najbližje bilo gibanje. Večja uporaba pešačenja kot oblika premikanja pripomore ne le k boljšemu okolju na Zemlji, pač pa tudi k našemu zdravju. Šolska psihologinja nam je pojasnila še mnogo drugih pozitivnih učinkov gibanja.

Našim spoznanjem je sledil še gibalni del. Učitelja Davorin in Rok sta nas dobro ogrela, dinamično raztegnila ter pokazala veliko uporabnih vaj. Slednje lahko uporabimo tudi za domačo igro na dvorišču ter hkrati poskrbimo za svojo držo in zdravje. Sobotno delavnico smo zaključili prijetno utrujeni in nasmejani.

V tekočem tednu bomo še dalje izvajali gibalne dogodke v okviru projekta Tek podnebne solidarnosti. Vsak rekreativen odmor so namreč učenci vabljeni na atletsko stezo, da skupaj s sošolci, prijatelji odtečejo kakšen krog ali dva ali več. Na državni ravni želimo namreč s tekom nabrati nekoliko več kot 40.000 km, da bi z njimi lahko objeli Zemljo okoli ekvatorja.

Anja Vrečko, koordinatorica projekta Tek podnebne solidarnosti

Dostopnost