(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V sklopu dela z nadarjenimi je bila organizirana delavnica za učence, ki si želijo, kljub pomanjkanju prostora ali odsotnosti vrta, doma pridelati kvalitetno vzgojeno zelenjavo. Spodbujanje otrok k samooskrbi je tema, ki jo poskušamo na naši šoli vplesti v mnoge dajavnosti. Še posebno privlačne so takšne, katerih izdelke lahko odnesejo učenci domov.

Delavnica je potekala v petek, 20. aprila, v učilnici v naravi pri ribniku. Učenci so že pred izvedbo delavnice priskrbeli potreben material za izdelavo premične gredice. Prinesli so lesen zabojček od sadja, star časopisni papir in odslužene volnene pulovre.

Naprej so odšli v gozd po odpadne, suhe vejice dreves in listni opad. V zabojček so namestili PVC vrečko, ki zadržije vodo pred iztekanjem iz gredice.

Nato so v plasteh nanašali najprej vejice, listni opad in koščke starega parirja ter krtona, ki bo skrbel, da korenine rastlin ne bodo obdane s stoječo vodo, nato pa dali koščke volne, ki zadržuje zemljo pred uhajanjem v spodnje plasti. Sledila je plast zemlje in seveda najzanimivejše sejanje in sajenje vrtička.

 

Učenci so si zasaditev sami zasnovali. Nekateri so zasejali semena medonosnih rastlin, ki bodo privlačile k njihovem vrtu čebele in s tem povečali opraševanje rastlin in pridelek. Spet drugi so sejali zelenjavo (korenček, petršilj, redkvico, sladek grah) ali posadili zelišča, ki bodo pri pripravi jedi ves čas lahko pri roki.

Na koncu smo se še malo razgibali z igro petelinček, ki je dodatno poskrbela, da je petkovo popoldansko druženje bilo zaključeno z veseljem na obrazu.

 

Nekaj vtisov s petkovega druženja:

Na delavnici je bilo zelo lepo in zanimivo, ker sem se naučil izdelati mobilno gredico. Najbolj od vsega mi je bilo všeč sajenje rastlin oz. semen v gredo. Prav tako mi je bilo všeč, da lahko gredo prestavimo (saj je mobilna) in jo lahko odnesemo domov. Na koncu pa smo se lahko poigrali z žogo. Z veseljem, bi izdelal še kakšno, zato bom verjetno še eno izdelal doma in v njo zasadil sivko.

Rok K., 8. a

Pri izdelavi mobilne grede mi je bilo najbolj všeč, ko smo sadili in sejali rastline ter semena. Imeli smo tudi prosti čas za druženje. Tudi doma si jo bom izdelala. Do sedaj je bila to ena izmed najboljših delavnic za nadarjene učence.

Neža Ramšak, 6. b

Delavnico je v sklopu dela z nadarjenimi vodila Silvica Mesiček Schmid.

no images were found

Dostopnost