(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah imamo novo pridobitev. Na steni pri glavnem vhodu je nameščen avtomatski zunanji defibrilator ali AED. Kot je v opisu prebrala devetošolka Mojca Drame, gre za prenosno elektronsko napravo, ki samodejno zazna motnjo srčnega utripa. Njegova uporaba je zelo preprosta, saj je namenjen tako medicinskemu osebju kot laikom. Naprava zazna srčni zastoj, s pomočjo električnega sunka pa  srce ponovno požene in lahko reši življenje.

Pri pridobitvi defibrilatorja sta pomagala Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah in Občina Bistrica ob Sotli, ki je na razpisu pridobila sredstva za nabavo. 

Prevzem defibrilatorja je potekal v sredo, 24. januarja, ob 11. uri na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah. Prevzema so se udeležili Jasna Žerak, direktorica Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, predstavnika domače občine Damjan Boštjančič, vodja oddelka za družbene dejavnosti, in Simona Dobnik, direktorica občinske uprave, ter reševalec Peter Černezel. Prevzem so spremljali tudi učenci 9. b in 5. b.

Jasna Žerak je poudarila, da defibrilator pomaga rešiti življenje v primeru zastoja srca. V Šmarju je nameščen še na dveh mestih (na občinski stavbi in zdravstvenem domu). Izrazila je zahvalo, hkrati pa upanje, da bo naprava čim manjkrat v uporabi. Ravnatelj šole Mitja Šket je izpostavil, da v šoli potekajo dejavnosti tudi v popoldanskem času, zvrsti se veliko ljudi, zato je tovrstna naprava nameščena na pravem mestu.

Kako uporabljamo defibrilator, je s pomočjo učenke Mojce prikazal reševalec Peter Černezel.

Takole pa so defibrilator spoznavali naši drugošolci.

Poznate radovedno Katko s Štajerskega vala? Pri nas v 2. a smo pa včeraj imeli radovedno učiteljico Klavdijo. Zastavila nam je vprašanje: Kaj je defibrilator? Dobila je veliko zanimivih odgovorov:

Defibrilator je voki toki.

Uporablja ga čuvaj in z njim sproži alarm.

Z njim pokličemo gasilce.

Uporabljamo ga za iskanje stvari na morju pod peskom.

Policaji ga uporabljajo, da se pokličejo, če je kaj narobe.

Uporabljajo ga tisti, ki so v džungli.

Skratka, v razredu nihče ni ugotovil, kaj je to. Pogledali smo si posnetek, se pogovorili in sedaj vsi vemo, da je to naprava, ki rešuje življenja.

no images were found

 

 

Dostopnost