(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Na OŠ Šmarje pri Jelšah je bil v torek, 24. 10. 2017, za devetošolce organiziran naravoslovni dan z naslovom Boj proti odvisnosti.

Najprej smo si v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah ogledali slovenski mladinski film Vloga za Emo, ki govori o življenju najstnikov in njihovem soočanju s težavami v šoli, s starši, z ljubezenskih hrepenenjem in odtujenostjo. Približa nam vsakdan srednješolcev, ponuja vpogled v ljubezensko življenje, težave in odraščanje današnje mladine. Srednješolka Ema se po spletu naključij znajde v navidezno brezizhodnem položaju. Skupaj z novo sošolko in prijateljico odkrivata svet najstniške svobode. Brezciljno tavanje pa naključno prekine avdicija za nove člane šolske televizije, ki Emi odpre povsem nov svet. Tudi s pomočjo spodbudne učiteljice in nove simpatije odkriva svoje talente in najde svojo “vlogo” v življenju. Film mladim sporoča, da ne smejo obupati, da se morajo znati pobrati, ko jim ne gre vse po načrtih, da morajo nenehno sanjati in si postavljati nove sanje in cilje.

Po ogledu filma smo v šoli nadaljevali z različnimi delavnicami na temo odvisnosti. Ga. Veronika Jazbec, ki dela na  Centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog v Celju, se na svojem delavnem mestu vsakodnevno srečuje z mladostniki, ki so jim droge razsule življenje. S humorno in zanimivo interpretacijo nam je dala misliti o zelo resnem problemu zlorabe drog.

Ga. Metka Majer iz Centra za socialno delo Šmarje pri Jelšah nam je razložila, kako droge vplivajo na družino in prijatelje. Poudarila je, da nas mamila zasužnijo in postanejo gospodarji našega življenja, prav tako pa življenj naših bližnjih.

Policista PP Šmarje pri Jelšah g.  Krsto Krivokapić in g. Marko Krč sta nam na kratko predstavila nekaj najbolj razširjenih drog. Poudarila sta, da človek pod vplivom drog ne razmišlja trezno in da v nevarnost spravlja sebe in druge, potreba po drogah ga prisili tudi v krajo. Nekoga, ki droge prodaja, zanima le zaslužek, ne pa tudi to, da lahko komu uniči ali celo odvzame življenje.

Reševalec ZD Šmarje pri Jelšah Peter Černezel je povedal, da je v času svojega službovanja videl ogromno različnih drog, a vseeno ga presenečajo vedno nove. Poudaril je, da jih večina ve, da s tem škodujejo svojemu zdravju, a jih to ne ustavi. Predstavil nam je še, kako prepovedane psihoaktivne substance škodujejo telesu.

Vsak od predavateljev nam je iskreno zaželel, da ne bi padli v svet drog, iz katerega je težko priti nazaj v realnost.

Eneja Vehovec Pondelak, 9. a

no images were found

 

 

 

 

Dostopnost