(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V sredo, 18. 10. 2017, so učenci izbirnih predmetov turistična vzgoja, kmetijska dela in šolsko novinarstvo obiskali kmetijo Boštjana Vrežeta na Vodenovem. Lastnik nas je prijazno sprejel in predstavil osrednjo dejavnost na kmetiji – predelavo mleka v jogurte, sire in skuto. Ogledali smo si sirarno, v kateri nastajajo okusni mlečni izdelki, o čemer smo se lahko kasneje prepričali tudi na degustaciji. Poleg dišečih domačih pogač nas je navdušil sir z mediteranskimi začimbami.

Učenci so spoznali tudi pomen lokalne pridelave mleka in prednosti le-te. Kmetija Vreže občasno dostavlja mleko in mlečne izdelke za šolsko prehrano. Tradicionalni postopki pridelave dajejo dober okus mleku in mlečnim izdelkom hkrati pa omogočajo ohranjanje in spoštovanje naše dediščine ter podpirajo domača delovna mesta. Z uživanjem tako pridelane hrane pa ne skrbimo le za lastno zdravje, temveč se tudi zmanjšuje ogljični odtis v okolju, ki nastane pri daljših prevozih.

Seznanili so se še z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji – predelava mleka na kmetiji in možnost trženja mlečnih izdelkov. Svoje izdelke predstavljajo na različnih prireditvah v Šmarju in okolici, najdemo pa jih tudi v trgovinah.

Šolski novinarki Zara Božiček in Zala Vodopivec sta z gospodarjem opravili intervju o pridelavi surovega domačega mleka. Kmetija Vreže je namreč glavni dobavitelj mlečnih izdelkov za šolo, mleko iz njihove pridelave pa bodo učenci okusili na tradicionalnem slovenskem zajtrku. Gradivo, ki je nastalo ob obisku, bo ob dnevu slovenske hrane predstavljeno vsem učencem šole.

 

no images were found

Dostopnost