(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Na šoli v Šmarju smo jezikovno raznolikost spoznavali na nekoliko drugačen način. Najprej smo se pri eTwinningu prijavili k projektu POSTCARD FRIENDS – European Day of Languages 2017. Že v začetku septembra smo pri podaljšanem bivanju in interesni dejavnosti Mladi raziskovalci zbirali slikovno gradivo, da smo lahko izdelali razglednice. Na razglednice smo nato pisali v slovenskem in angleškem jeziku ter jih poslali tisim, ki so se prijavili k projektu (v Anglijo, Grčijo, Finsko, Romunijo, Italijo, Španijo, Srbijo…). Nestrpno smo čakali na prvo prispelo pismo. Z učenci smo skupaj prebirali, kaj so nam pisali otroci iz evropskih držav, poslušali, kako zvenijo drugi jeziki, spoznavali, da ne uporabljajo vsi enakih črk ter se pogovarjali o državah, katerih razglednice smo prejeli. Še vedno se razveselimo, ko z zamudo prispe kakšno pismo. Vendar razumemo, saj je prepotovalo dolgo pot, preden je prišlo do OŠ Šmarje pri Jelšah.

Pred evropskim dnevom jezikov (26. 9.) smo skupaj z učiteljicami, ki poučujejo angleščino, naredili razstavo. Če ste se ob njej ustavili, ste lahko prebrali, kako se pozdravi v različnih jezikih, da oglašanje živali zveni različno v tujih jezikih ter od kod vse so nam pisali “prijatelji”.

   

Da je naša razglednica prispela v tujino v prave roke, smo se lahko prepričali na portalu eTwinninga, kjer smo objavili fotografije razstavljenih razglednic.

mag. Vesna Drofenik Jerič

Dostopnost