(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V petek, 15. 9. 2017, smo se devetošolci OŠ Šmarje pri Jelšah odpravili na našo najdaljšo ekskurzijo. Z dvema polnima avtobusoma smo se ob 7.20 odpeljali izpred šole. Med vožnjo smo prejeli delovne liste, ki smo jih reševali med našo celodnevno ekskurzijo.

Najprej smo si ogledali umetno jezero Jasna blizu Kranjske Gore, zatem Rusko kapelico, ki je posvečena ruskim vojakom – ujetnikom, ki so pri gradnji ceste umrli zaradi snežnega plazu. Ob kapelici je tudi spomenik v obliki piramide, ki je posvečen neznanemu ruskemu vojaku. Nato smo nadaljevali z vožnjo proti Vršiču.  S parkirišča na Vršiču smo se peš odpravili proti vrhu ter najprej prišli do Tičarjevega doma, nato pa do Poštarskega doma, ki je na 1684 m nadmorske višine. Žal zaradi megle nismo videli Ajdovske deklice, Prisojnikovega okna in ostalih okoliških gora. Na poti navzdol smo naleteli na kolesarsko dirko in za nekaj časa postali glasni navijači.

Odpeljali smo se po dolini Trente proti Bovcu in naprej na ogled slapa Boka, ki je najbolj vodnat slap v Sloveniji. S svojimi 106 m je lepo viden s ceste Bovec–Kobarid, mi pa smo se sprehodili do točke, od koder se je slap Boka videl v vsej svoji veličini, kajti zaradi obilnega deževja je imel ogromno vode.

Zatem smo se odpravili proti Kobaridu, ki je znano po burni preteklosti. Arheologi so našli ostanke prvih naselitev že iz časa 11. stoletja, našli so tudi ostanke iz rimskih časov, bil je tudi pod dinastijo Habsburžanov. Zgodovina mesta je predstavljena v muzeju 1. svetovne vojne in to v Kobariških sobah 1, 2 in 3. Kobarid je prepoznaven predvsem po soški fronti in njenem zaključku, imenovanem Čudež pri Kobaridu.

Ogledali smo si tudi  muzej 1. svetovne vojne in italijansko kostnico v Kobaridu. V muzeju smo se seznanili  s potekom Soške fronte, trpljenjem vojakov, ogledali smo si orožje 1. svetovne vojne, pismo vojaka, ki ga je pisal domov, ter krajši zgodovinski film. Zbirka, posvečena soški fronti, je predstavljena v več sobah: v Krnski sobi, ki predstavlja začetke spopadov ob Soči po vstopu Italije v vojno 24. maja 1915,  Beli sobi, ki govori o trpljenju vojakov v gorah v devetindvajsetih mesecih bojevanja, Sobi zaledja, ki pripoveduje, da je zaledje soške fronte postalo pravo “mravljišče” stotisočev vojakov in delavcev vse tja do Tržaškega zaliva, Črni sobi – sobi opozorila, ki preko fotografij govori o strahotah vojne,  in 2. nadstropje s kaverno,  ki govori o sklepnem dejanju soške fronte, 12. bitki, poimenovani Kobariška bitka.

Nato smo se sprehodili do italijanske kostnice, ki je bila sezidana okoli cerkve sv. Antona. Kostnica je v bistvu spomenik, posvečen 7014 padlim italijanskim vojakom.  Narejena je v obliki osmerokotnika in je na pogled zelo veličastna.

Pozno popoldan smo ponovno sedli v avtobus, polni novih spominov ter utrujeni od napornega dneva. Okoli 22.00 so pred šolo pričakali starši. Mislim, da je bila ekskurzija večini učencev zelo všeč in da si jo bo vsak izmed nas dobro zapomnil.

Eneja Vehovec Pondelak, 9. a

Foto: Ognjen Jošić, 9. a

no images were found

Dostopnost