(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V torek, 16. 5., smo se peterica izbranih najkulturnikov naše šole – Tina Šket, Lara Smole, Svit Šket, Aleška Voh in moja malenkost – z učiteljico Matejo Voh odpravili proti Šentjurju, kjer smo se z učenci učitelji drugih kulturnih osnovnih šol zbrali pred kulturnim domom.

Srečanje se je začelo z govori organizatorjev, šentjurskega župana in ravnatelja Gimnazije Celje Center. Nato smo odšli severno od kulturnega doma, na Gornji trg. Ustavili smo se pred cerkvico Marija sedem žalosti, od koder smo se odpravili na ogled rojstne hiše Ipavcev, družine najbolj znamenitih zdravnikov in skladateljev slovenske zgodovine. Danes je v njej urejena stalna razstava o njihovem življenju in delu, nekdanja zdravniška ordinacija pa je preurejena v poročno dvorano. Vodička nam je pripovedovala o njihovem življenju, delih, družinskemu drevesu in njihovem pomenu za Šentjur. Preden smo se odpravili dalje, smo si še ogledali vodnjak, ki ga je načrtoval sam Jože Plečnik. Naredili smo nekaj korakov po pločniku in ogled nadaljevali v Muzeju Šentjur. Manjša stavba skriva presenetljivo veliko zanimivosti. V njej so razstavljene arheološke najdbe iz Rifnika iz časa pozne kamene dobe do srednjega veka. Naša vodička je bila enciklopedija na dveh nogah in izvedela sem ogromno novega. Nato smo se odpravili proti OŠ Franja Malgaja, kjer smo pomalicali. Od tod smo se odpravili nazaj proti kulturnemu domu, kjer smo si za konec ogledali humoristično gledališko predstavo Prosto po Gorencu z vrstniškimi igralci, ki se je pošalila na račun slovenistike. Naš izlet je bil končan in odpravili smo se nazaj proti Šmarju.

Dan se je končal še prehitro. Izvedela sem  ogromno novega in današnja snov se mi je zdela veliko bolj zanimiva kot pa tista znotraj šolskih zidov.

Antonina Žaberl, 9. e

no images were found

Dostopnost