(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V sredo, 17. 5. 2017, se je OŠ Šmarje pri Jelšah predstavila s projektom Odgovorno s hrano širši javnosti. V sklopu dogodka Parada učenja v Tednu vseživljenjskega učenja 2017 smo navzočim predstavljali dejavnosti projekta Odgovorno s hrano ter preostalih projektov, ki se izvajajo na šoli (Ekošole, Šolski ekovrt, Shema šolskega sadja), ki se smiselno povezujejo in dopolnjujejo na področju pridobivanja in samooskrbe s hrano ter odgovornega ravnanja z njo. Učenki Tjaša Regoršek in Saša Zvonar sta navzoče nagovorili z odra ter jih povabili na ogled naše stojnice, kjer so jim aktivnosti na naši šoli predstavljale še Lara Čakš, Nuša Podjed in Helena Šket.

Na stojnici smo tako razstavljali različne vrste semen, ki smo jih sami pridelali v preteklem letu in jih to pomlad uporabljamo pri zasajanju našega ekovrta. Obiskovalci so spoznavali semena boba, fižola bambla, ognjiča, zelja, paprike, rukole, redkvice ter sadike vzgojene v šoli pri pouku prvošolčkov in različnih izbirnih predmetih.

Na šoli vzpodbujamo k uživanju kakovostne, lokalno pridelane hrane, zato smo se predstavili tudi z namazoma, ki sta zdrava, a kljub temu slastna. Pripravili smo slan namaz z drobnjakom iz našega šolskega ekovrta in sladek, meden namaz obogaten z mandlji. Oba sta šla v slast tako najmlajšim kot malo starejšim.

Ker pa v tem času poteka tudi akcija Pišem z roko, smo v sodelovanju s šolsko knjižnico ljudi nagovarjali k zapisu misli o hrani. Veliko se jih je odzvalo z zapisom receptov in napotkov kako uporabiti ostanke hrane. Nekateri so zapisali ponarodele pesmi, ki opevajo hrano ali pa reke povezane s hrano. Prav vsi pa so pohvalili stojnico in naše poslanstvo vzpodbujanja mladih k odgovornem ravnanju s hrano in lastni pridelavi le-te.

Marjeta Dečman Iglič in Marija Kuraj (koordinatorici projekta Odgovorno s hrano)

Dostopnost