(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Slovenski kulturni praznik smo učenci in učitelji OŠ Šmarje pri Jelšah počastili v torek, 7. februarja. “Kulturni praznik je dan vseh nas, saj skupaj ustvarjamo slovensko kulturo. Kultura bogati naše življenje in hrani naše duše,” je v uvodu povedala povezovalka programa Ivana Gajšek.

FOT_0593_resize

FOT_0595_resize

FOT_0596_resize

Prireditev, zamišljena kot radijska oddaja v živo z novinarjem Svitom Šketom na čelu in neposrednim prenosom preko facebook strani, nas je popeljala skozi različna področja kulturnega ustvarjanja in zgodovinske dogodke, pomembne za razvoj naše kulture. Prisluhnili smo zgodbi o Trubarju in nastanku prve slovenske knjige, mislim o branju in pravljicah ter se zamislili ob ugotovitvi, da »bližnjic« do znanja ni.

FOT_0599_resize

FOT_0606_resize

Na Prešernovo veličino so nas spomnile njegove pesmi v govorjeni besedi in uglasbenih različicah. Iz grl mladinskega pevskega zbora sta tako zazveneli himna in O, Vrba. Pred nami se je odvil zgodovinski razvoj slovenske kulture, ki so ga s svojimi nastopi obogatili še otroški pevski zbor, četrtošolki z dramatizacijo Če dedek ne zna pripovedovati pravljic in poskočni ritmi deklet iz plesne šole Pleši z mano.

FOT_0612_resize

FOT_0645_resize

FOT_0631_resize

Drugošolci so nas s četvorko popeljali v Prešernov čas, ko sta na podobne ritme verjetno plesala prevzetna Urška in njen izbranec. Sodobno »Urško« pa so učenci prikazali z dramatizacijo pesmi Andreja Rozmana Roze.

FOT_0669_resize

FOT_0676_resize

Misel, da je kultura vse, v kar človek vloži svoj trud, predvsem pa srce, nas je pospremila v praznovanje dneva slovenske kulture.

Več fotografij si lahko ogledate v GALERIJI.

Dostopnost