(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI 2023

Slavnostni zvoki z besedilom naše himne, enega od simbolov slovenske države, ki jo bodisi s ponosom zapojemo ali pa ji prav tako ponosno prisluhnemo vsako leto ob tem času, ob drugih praznikih ali ko nas z izjemnimi dosežki razveselijo naši športniki, so nas v četrtek, 21. 12., opomnili, da je pred nami proslava, namenjena DOMOVINI – eni najlepše zvenečih slovenskih besed. 

Čeprav je o teh vrednotah razmišljal in pisal že France Prešeren, pred več kot 170 leti in so si to po tihem ali pa na glas želele različne generacije živečih na tem ozemlju v različnih tvorbah, od  Avstro-Ogrske pa vse do Socialistične federativne republike Jugoslavije, in čeprav smo imeli prvi politični program Zedinjena Slovenija oblikovan že leta 1848, pa smo Slovenci željo po življenju v samostojni državi lahko v celoti udejanjili šele pred dobrimi 30 leti.

Povezovalki Ana Mari Bukovc in Nastja Kantužer sta nas skozi vezne misli opomnili, da se v prazničnih decembrskih časih premalokrat zavedamo, da Slovenci dan po božiču, 26. decembra praznujemo pomemben državni praznik. Ta praznik se imenuje DAN SAMOSTOJNOSTI in ENOTNOSTI. Leta 1990 smo se Slovenci povezali in postali enotni v svojem cilju – prvič v zgodovini imeti svojo samostojno državo SLOVENIJO.  Slovenci smo več stoletij ohranjali svoj jezik ter svojo kulturo, vendar svoje države nikdar nismo imeli. Vedno smo živeli znotraj večjih držav, v katerih smo bili Slovenci v manjšini.

23. decembra leta 1990 smo odšli na volišča in obkrožili ZA svobodno in neodvisno Slovenijo. Tri dni kasneje, 26. decembra leta 1990, so uradno razglasili, da se je približno 90 % volivcev na volitvah oziroma plebiscitu odločilo, da hočejo živeti v samostojni in neodvisni državi SLOVENIJI. To je bil začetek poti k samostojnosti, po kateri so Slovenci hrepeneli že dolgo časa. Zato praznik praznujemo prav na dan, ko so bili znani rezultati odločitve Slovencev o novi, svobodni in samo naši slovenski državi. Slovenci smo le pol leta kasneje  (25. junija 1991) uresničili to dolgotrajno željo, saj smo razglasili neodvisno državo REPUBLIKO SLOVENIJO.

Odlični deklamatorji, vokalni skupini, mladinski in otroški pevski zbor, plesalci in inštrumentalni spremljevalci pa so skozi svoj umetniški dotik odprli naša srca in oči za sprejemanje vsega najlepšega, kar lahko začutimo v varnem naročju domovine. Tudi misli Toneta Kuntnerja se pridružujejo najlepšim možnim čustvom ob dejstvu, da smo Slovenci!

Ustvarjalke proslave Tanja Kusić, Janja Pesjak in Mateja Bališ z vsemi nastopajočimi učenci OŠ Šmarje pri Jelšah  

DSC_0600

 

Dostopnost