(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Tradicija pripravljanja peciva iz vzhajanega kvašenega testa je pri nas globoko zakoreninjena. Še posebej za praznike je fino mlečno kvašeno testo ob peki omamno odišavilo domove družin. Najspretnejše gospodinje so iz kvašenega testa pripravljale ne le dobre, ampak tudi zelo zahtevne in lepe kvašene izdelke.

 

Prvo kvašeno testo so zamesili Egipčani. Seveda je bil najvažnejši element za kvašeno testo – kvas. Kvas so odkrili okoli 5000 pr.n.št. Egipčani in naredili kruh mehak in okusnejši kot kadarkoli prej. Prav tako so se tedaj pojavile sladice, sladkane z medom. V 13. stoletju so iz kvašenega testa prvič zacvrčali krofi. (povzeto po Tradicija vzhajanega testa).

Izdelki iz pletenega kvašenega testa so tudi slovenska tradicija. Pletenice iz bogatega kvašenega testa z maslom in sladkorjem so pregrešno dobre, zato niso na mizi vsak dan, ampak le ob prazničnih in posebnih priložnostih. Vanje je kar težko zarezati, saj njihovi izdelovalci niso spretni le pri pletenju, temveč tudi pri oblikovanju razkošnega okrasja, ki se bohoti na njih.

Te tradicije so se učile tudi učenke v delavnici pletenja zahtevnih kvašenih izdelkov. Za uvod so izdelovale kvašene parklje, nato pa se preizkusile v pletenju adventnih venčkov. Naučile so se izdelave finega mlečnega kvašenega testa ter tehnike izdelovanja pramenov ter se urile v pletenju s štirimi prameni. Izdelke so še sveže pečene prodajale na šolskem božičnem bazarju, kjer so šli za med. Zagotovo bodo domovi učenk še posebej bogato zadišali v prazničnem času ter obogatili praznične družinske mize.

Recept za izdelavo finega kvašenega testa:

Sestavine:
1 kg moke
70 g sladkorja
50 g masla ali margarine
40 g kvasa (1 kocka)
15 g soli
3 jajca
6 dl mlačnega mleka

Potek dela:
Pripravimo kvasni nastavek (kvas, sladkor, mleko). Dodamo ostale sestavine in zgnetemo testo. Pustimo vzhajati. Testo prenesemo na podlogo in ga razvaljamo na 1 cm debelo in izrežemo parklje ali oblikujemo 50 g kroglice s katerimi pletemo kvašene izdelke. Pečemo pri 220 ⁰C 15-20 minut.

Dober tek!

Dostopnost