(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

KAKO SE  JE NA PODEŽELJU ŽIVELO NEKOČ?

Učenci 1. in 2. razreda, POŠ Sveti Štefan smo obiskali  Muzej na prostem v Rogatcu.

Z zanimanjem smo si ogledali poslopja in različne predmete, ki nas lahko veliko poučijo o življenju in delu nekoč. Takšna orodja so uporabljali tudi dedki in babice naših staršev. S posebnim navdušenjem smo sodelovali na različnih delavnicah. Vsak učenec si je izdelal svečko iz čebeljega voska, preprosto glasbilo –nunalco in kruhek –žuliko. Gospa, ki je skrbela za izdelavo žulik, je povedala, da včasih ni bilo hrane do te mere, da bi se lahko otroci(pa tudi odrasli) do sitega najedli. Zato so kruh, ki so ga spekli,  razdelili na dele za vsak dan. Ta del pa se je delil na vse, ki so živeli pod isto streho.  Kruh je imela mama, gospodinja, zaklenjen v posebni omari.

Žuliko je dobil otrok, ki se je trudil celi teden pomagati  in ubogati na prvo besedo. Ta majhen kruhek –žuliko je smel tudi sam pojesti.

Ker smo se mi trudili  ubogati, biti spoštljivi, smo se  ob vračanju domov lahko »posladkali« vsak s svojo žuliko. Doma bomo lahko za  sprostitev  prižgali svečko, ki bo dišala po vosku in zraven zaigrali na nunalco.

Zanimivo je bilo obiskati trgovino »loden« in slišati kako in kaj so kupovali včasih. Z veliko radovednostjo smo pogledali tudi v vodnjak, ki ga imenujejo čaplja. Včasih je bil veliki »luksoz«, če je bil vodnjak na domačem dvorišču.

Dostopnost