(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

ZAKLJUČENA DELA ENERGETSKE PRENOVE

 

Kakšna je naša energetska prihodnost?

O tem bi lahko učenci OŠ Šmarje pri Jelšah spregovorili v četrtek, 26. septembra, ko smo skupaj z Občino Šmarje pri Jelšah in družbo Petrol slovesno zaokrožili projekt energetske sanacije nekaterih naših šol. Toda ni bilo potrebno vprašati niti ravnatelja  Mitjo Šketa niti župana Matijo Čakša niti direktorja energetskih in okoljskih sistemov v družbi Petrol Janeza Grošlja. Slednji je namreč na prireditvi dejal, da so naši učenci vse povedali in da je vesel te ozaveščenosti o energiji prihodnosti.

Ven Krobat, šestošolec,  je povedal, da bi lahko ujeli veter in ga izkoristili. S tem bi lahko znižali stroške družinskega proračuna za energijo.

Blaž Kolar, šestošolec,  je dodal misel o električnih avtomobilih, ki so naša prihodnost. Opozoril je tudi na »zeleno vožnjo« za vse.

Tretješolka iz POŠ Mestinje je s pesmico ponazorila prednosti energetsko obnovljene mestinjske šole. O  novih fasadah, žaluzijah, pomenu šol za otroke pa so spregovorili tudi učenci iz POŠ Zibika, POŠ  Sveti Štefan, POŠ Šentvid ter POŠ Sladka Gora, ki se je pohvalila s popolno prenovo učilnice.

Kaja Vrbek, osmošolka, je ugotovila, da skozi sanirane stavbe uhaja manj toplote, da je bivanje v učilnicah bolj prijetno, k temu pa pripomorejo tudi nove žaluzije na zunanjih oknih učilnic.

Tjaša Volovšek, devetošolka,  je razmišljala o prednostih nizkoogljične družbe, h kateri moramo stremeti prav vsi.

Eva Leskovar, devetošolka, pa je zaključila prireditev z ugotovitvijo, da ni težko zgraditi mlina na veter, težko je imeti veter, ki poganja mlin. In če veter predstavljajo vsi šolski pevski zbori, ki so za konec skupaj zadoneli v  pesmi, potem se mora mlin zagotovo dobro zavrteti.

Mi pa ob energetsko prenovljenih šolah izrekamo hvala, saj bo naše bivanje v hramu učenosti pozimi toplejše, poleti hladnejše. Skratka –  bo prijetno in varčno. Vsi skupaj pa smo zopet naredili dobro delo, ki bo kamenček pri tlakovanju poti do boljše in lepše prihodnosti generacij, ki prihajajo in bodo prihajale ter živele na tem (prelepem zelenem) planetu, ki pa je, žal, že ogrožen.  A nikoli ni prepozno!

Jaz, ti, mi vsi skupaj bodimo veter. Ker skupaj smo močnejši in zmoremo.

Saj veste – ENERGIJA ZA ŽIVLJENJE!

    

   

  

   

     

 

 

Dostopnost