(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Letos se želimo večkrat srečati z Žusemskimi legendami, zato smo si ogledali razvaline gradu, ki je zaznamoval naš Sveti Štefan.  V davnini so si v zimskih večerih pripovedovali dogodivščine povezane z žusemsko gospodo. Pred nekaj desetletji pa so te legende zaživele v knjigi Žusemske legende.

V torek zjutraj smo se odpravili na pohod, za katerega smo vedeli, da bo zahteven. Čakali sta nas skoraj dve uri dolga pot v eno smer in še enkrat toliko nazaj domov. Morali smo premagati več klancev oziroma vzpetin. Vse smo zmogli, se imeli lepo in polni čudovitih doživetij, razgledov po okolici, smo se vračali domov.

Otroci so z navdušenjem pripovedovali, da so v kamnolomu videli veliko strojev, ki so mleli pesek. Všeč jim je bilo tudi sprehajanje med zidovi razvalin Žusemskega gradu. Navdušeni so bili nad legendami in slikami, ki so prikazovale grad v preteklosti. Skupaj smo ugotovili, da je bil grad v svoji najboljši dobi mogočen, kar smo lahko videli na sliki, ki prikazuje maketo gradu.

Maketa Žusemskega gradu je do konec oktobra razstavljena na Ljubljanskem gradu. Izdelal jo je doktor zgodovine Igor Sapač, ko je bil študent pri doktor Ivanu Stoparju.

Dostopnost