(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Pošteno smo že zakorakali v mesec maj, ki vsem četrtošolcem naše šole vsako leto postreže z obiskom mesta Ptuj.

Kako je naš izlet doživljala učenka Eva Rebrnak iz 4.b pa si lahko preberete spodaj.

Obiskali smo Ptuj

V torek, 7.5., smo imeli kulturni dan in sicer smo obiskali Ptuj. Zjutraj, ko naju je mami pripeljala v šolo, smo se naprej pogovorili na kateri avtobus gremo in kako se bomo tam vedli.
Ko smo odšli iz razreda, je na parkirišču vsak dobil svojo malico. Potem smo se odpdravili na drugi avtobus. Odpeljali smo se ob 8:20. Vozili smo se skozi Belo, Mestinje, Podplat, Pečico, Poljčane in Slovensko Bistrico. A ko smo končno prišli na Ptuj, smo naprej videli reko Dravo. Ptujski grad se je lepo videl, saj je bil na hribu. Parkirali smo na parkirišče pod gradom ter se odpravili nanj. Pred gradom nas je pričakala vodička. Najprej nam je pokazala pustne maske iz starih časov. Povedala nam je, da obstajata dve vrsti kurenta. Eden je rogat, drugi pa pernat. Obstajata tudi dva izraza za kurenta in sicer kurent in korant.
V starih časih so si izdelali kostume kar sami (picek, ruša, kurent) in to iz materialov, ki so jih našli doma. Ko smo si ogledali kostume, smo šli v grad. Na stopnišču smo opazili lino. Vodička je rekla, da če bi bil sovražnik na stopnicah, bi ga lahko iz sobe utrelili. Pred vrati smo opazili grb družine. Šli smo v sobane, kjer smo si ogledali jedilnico in nam je tam vodička pokazala, kako so prižgali lestence. Videli smo postelje, zaboje, lestence, peči… Vodička nam je na koncu pokazala cerkev in orgle. Po ogledu gradu smo imeli malico in lahko smo si kupili spominke. Kupila sem si majhen meč, ki je stal 5€.
Ko smo šli z gradu, smo se odpeljali k izdelovalcu kurentov, ki mu je bilo ime Marko. Gospod Marko nam je povedal, da rogati kurent izhaja iz desnega brega, pernati pa z  levega brega. Da naredijo celega kurenta traja tri dni in pri tem uporabijo devet ovčjih ali drugih kožuhov, brke izdelajo iz sirke, glavo izdelajo iz usnja.
Pri kurentih morajo biti vsi deli telesa pokriti. Kurent ima 5 zvoncev. Gospod Marko je na koncu punco iz podružnice preoblekel v kurenta. Ko smo odšli od izdelovalca kurentov, smo se odpravili po mestu. Šli smo do Dominikanskega samostana in tam imeli malico. Potem smo šli mimo Orfejevega  spomenika, ki so ga imeli nekoč za pranger. Pri spomeniku svetega Florjana smo se ustavili  in šli na sladoled. Ko smo pojedli sladoled, smo šli na igrala. Vsi smo se pognali na plezala, ker smo hoteli iti na vrh. Ko je minilo nekaj časa, smo se odpravili na avtobus. Vožnja domov je bila zelo zabavna, saj mo se vsi na obisku Ptuja imeli lepo. Ko smo prišli v Šmarje pri  Jelšah, naju je ati pripeljal domov.
Zelo všeč mi je bil ogled gradu, saj smo izvedeli veliko novega.
 
           
      
JAKOB IZ 4. C SE JE ŠE POSEBEJ POTRUDIL, DA BI ODGNAL ZIMSKO VREME:
Dostopnost