(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V petek, 29. marca, so se devetošolci podali po poti slovenskih literatov.

Najprej jih je pozdravil grad Brdo pri Lukovici, obdan z gozdovi, kjer so se nekoč skrivali rokovnjači, ovekovečeni v Jurčičevem in Kersnikovem istoimenskem romanu.

Poslednji dom mnogih slovenskih ustvarjalcev je v ljubljanskem spominskem parku Navje (prej pokopališče sv. Krištofa), ki ga je uredil Jože Plečnik.  Tu so si ogledali nagrobnike pomembnih kulturnih ustvarjalcev, kot so Fran Levstik, Josip Jurčič, Janez Bleiweis, Matija Čop, Valentin Vodnik in drugi.

Na Žalah, kjer se prav tako vidi močna sled Plečnikovega dela, so se pod vhodom z množico stebrov, ki simbolično ločujejo mesto živih od mesta mrtvih, sprehodili do grobnice slovenskih modernistov – Ketteja, Murna, Cankarja in Župančiča.

Šli so po poti, ki jo je tolikokrat prehodila mati. Vsa upognjena in izmučena se je pod večer vračala na Klanec, kruha pa ni prinesla. Kako obtožujoče so jo s peči gledale otroške oči! Vrhnika, ta prečuden kraj, kjer oživijo mnoge Cankarjeve črtice. Tudi tista o enajsti šoli pod mostom.

Z Vrhnike pa jih je pot vodila proti Rašici, rojstni vasi očeta slovenskega knjižnega jezika. Svojim »lubim Slovencem« je postavil trdne temelje za krepitev narodne zavesti; dal jim je prvo tiskano knjigo, kasneje še več drugih del, jim omogočil izobraževanje v slovenskem jeziku in tako širil njihova obzorja. Spominska soba je prežeta s Trubarjevim duhom; po stenah sta popisana njegovo življenje in ustvarjanje, v okenskih okvirjih so barvni portreti pomembnih osebnosti iz Trubarjevega časa, v okroglih vitrinah pa so razstavljene njegove knjige.

Nekaj kilometrov naprej jih je prevzelo, kako so krajani Muljave ponosni na svojega velikega rojaka Josipa Jurčiča, pisca prvega slovenskega romana Deseti brat. Ogledali so si rojstno hišo, ki jo je postavil pisateljev ded, Krjavljevo kočo ob gozdu in čudovit naravni amfiteater, v katerem domača gledališka skupina tradicionalno uprizarja Jurčičeva dela.

Kulturno bogat dan je učencem ponudil veliko novega, predvsem pa priložnost, da obogatijo svoje znanje iz šolskih klopi.

 

 

 

 

Dostopnost