(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V soboto, 20. oktobra, so  učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo in nekateri nadarjeni učenci spoznavali, kako je biti novinar za en dan. Pri novinarskem delu so jih usmerjale novinarka in vodja delavnic Tina Murko Gajšek, novinarka Štajerskega vala Anja Deučman in novinarka RTV Slovenija Neža Prah, pomagali sta tudi Ana in Lucija, članici kluba Netek. Učenci so v skupinah spoznavali različne novinarske žanre.

Lara, Julija, Neža, Paloma in Pija so pripravljale intervju s kemikom in stand up komikom Alešem Novakom. Eva, Lara, Manca in Alex so se lotili članka o lokalnih volitvah in pred mikrofon povabili g. Marjana Šarlaha, člana volilne komisije. Luka, Stella in Ana so od svojega sogovornika izvedeli veliko zanimivega o pragozdovih na našem območju in v Sloveniji. Nina, Špela, Nadja, Klara in Iza pa so novinarske izkušnje pridobivale na terenu. Na šmarskih ulicah so mimoidoče povprašale, ali praznujejo noč čarovnic, nato pa posnele še intervju s knjižničarko. Pripravile so zanimiv radijski prispevek.

Spoznali so, da se je potrebno na delo dobro pripraviti, zato so pred odhodom na teren porabili kar nekaj časa za oblikovanje vprašanj. Po prihodu s terena pa njihovo delo še ni bilo končano. Posneto gradivo je bilo treba pretipkati, urediti, slovnično popraviti, besedilo nasloviti, izbrati fotografije … Skupina, ki je posnela radijski pogovor, pa je v programu za montiranje spoznavala tudi ta del novinarskega dela.

Radijskemu prispevku o noči čarovnic lahko prisluhnite na povezavi https://www.stajerskival.si/sl/news//smarski-ucenci-za-en-dan-novinarji.html.

Dostopnost