(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V šolskem letu 2017/18 je potekal 28. otroški parlament na temo ŠOLA IN ŠOLSKI SISTEM. V mesecu oktobru smo mentorice pripravile uvodno srečanje mladih parlamentarcev, kjer smo predstavile sklepe lanskega državnega ter teme letošnjega otroškega parlamenta.

Učenci so pri razrednih urah s svojimi sošolci razmišljali o šoli in šolskem sistemu (odnosi v šoli, šola za življenje, učne vsebine, metode in načini poučevanja). Najmlajši so pod vodstvom učiteljice Lidije Javorič razpravljali o pomenu šole in učenju.

V mesecu januarju sta potekali delavnici, ki sta ju vodila predstavnika Društva za boljši svet. Učenci druge in tretje triade so s socialnimi igrami in igrami vlog razmišljali o vrednotah pomembnih za delovanju družbe ter spoznavali šolstvo po svetu. Skozi srečanja so mladi parlamentarci spoznavali tehnike razmišljanja (PNZ tehniko), ki jim bodo prišle prav pri učenju ter odločanju o pomembnih stvareh.

Naše celoletno delo smo predstavili na šolskem parlamentu v mesecu maju. Zbrali smo se v zbornici, kamor smo povabili tudi ravnatelja Mitjo Šketa ter pomočniki ravnatelja Grets Stiplošek Pajk, Moniko Javornik in Zvonko Krobat. Na srečanju smo predstavili svoje delo skozi celotno šolsko leto ter izvedli delavnico s PNZ tehniko. Program sta povezovala devetošolca Tina Šket in Ognjen Jošić iz 9. a.

Predstavniki šol šmarske upravne enote so se v začetku marca srečali na regijskem otroškem parlamentu na I. OŠ Rogaška Slatina. Razmišljanja ter predloge za spremembe šolskega sistema so predstavniki gostujoče šole regijskega parlamenta prenesli na nacionalno srečanje, ki je potekalo v Državnem zboru RS.                                                           

Mentorice: Valentina Kidrič, Marjeta Dečman Iglič, Lidija Javorič

no images were found

Dostopnost