(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V četrtek, 10. 5. 2018, smo se šestošolci odpravili na ekskurzijo v Novo mesto, v Dolenjski muzej in rojstni kraj znanega slovenskega pesnika Toneta Pavčka – Šentjurij.

Odpravili smo se ob 7.30. Peljali smo se do Novega mesta. Med potjo smo recitirali Pavčkove pesmi, učiteljica Mateja nam je prebrala nekaj osnovnih zanimivosti, ki jih je zapisala Saša Pavček po očetovi smrti. Ko smo prispeli do Dolenjskega muzeja, smo imeli malico, zatem pa so nas razdelili v skupine.

Prva skupina si je izdelala knjižne kazalke z motivom novomeške situle. Drugo skupino je vodička popeljala po muzeju, kjer so izvedeli in si ogledali veliko zanimivih stvari (stvari, ki so jih našli v grobovih: jantarne ogrlice, ogrlice iz steklenih jagod, uteži za statve – ženski grobovi, orožja in orodja – moški grobovi). Tretja skupina si je ogledala film o železni dobi in o življenju Rimljanov in tam nadgradila svoje znanje, ki ga je pridobila v muzeju. Skupine smo se menjavale tako, da smo vsi obiskali vse tri delavnice. Po končanih delavnicah smo si lahko kupili tudi spominke.

Na poti do Šentjurija sem prebrala opis te dolenjske vasi. Ko smo prispeli, nas je sprejela zelo prijazna gospa, ki nam je pokazala prenovljeno hišo Pavčkovega očeta in hišo njegove mame. Tudi tukaj so nas razdelili v dve skupini. Prva skupina je odšla do cerkvice sv. Jurija, njihovega zavetnika. Še preden smo vstopili v cerkev, smo se ustavili pri spomeniku Toneta Pavčka, na katerem so zapisani naslednji verzi:

Nekje na Dolenjskem so kraji,

hiša, vinograd, košček polja …

Tam so meseci sami maji,

tam sem nekoč bil doma.

V Pavčkovem domu smo si ogledali še spominsko zbirko in kratek film o njegovem življenju. Zdaj, ko smo spoznali Pavčkovo valovito dolenjsko pokrajino, doživeli mehkobo gričev, bolje razumemo, zakaj je tako ljubil rodno grudo in ji pesnil rime. Bilo je poučno in zanimivo!

Iza Brajlih, 6. a

no images were found

Dostopnost