(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

»Projekt Eko-paket spodbuja pravilno ravnanje z odpadno kartonsko embalažo za mleko in sokove (KEMS oziroma odpadna embalaža Tetra Pak), še posebej med mladimi. S pravilnim zlaganjem, ločenim zbiranjem in odlaganjem odpadne KEMS v rumeni zabojnik ali rumeno vrečo za odpadno embalažo ali odpadno plastiko omogočimo njeno recikliranje in ponovno uporabo sekundarnih surovin za izdelavo novih izdelkov. Tako ohranjamo številne naravne vire, še posebej les.«

Odpadna KEMS je odličen material za ustvarjanje novih uporabnih izdelkov v šolah. Zato smo se prijavili na nagradni natečaj Eko šole “Ustvarjajte iz odpadne embalaže za mleko in sokove”.

Učenci so kar nekaj časa v šolo pridno nosili tetrapake mleka ali sokov. Pri eko dnevu pa smo s četrto in tretješolci ponovno spoznali žusemsko legendo o grofični Ani ter jo iz terapakov tudi izdelali. Grofična Ana je takoj postala del našega razreda. Še posebej fantje, četrtošolci, so jo takoj sprejeli za svojo. Hm, celo o poroki se je govorilo.

Pa je prišel dan razglasitve rezultatov. Grofična Ana je dosegla 2. mesto v starostni stopnji II. triade. Na natečaj se je prijavilo 1392 izdelkov, naša Ana pa je bila v naši starostni skupini druga najboljša. Na ta rezultat smo seveda zelooo ponosni.

V soboto, 17. 3. 2018, smo se odpravili na zaključek projekta, na sejem Altermed, po nagrado. Grofična Ana je prejela veliko občudujočih pogledov in pohval, mi pa lepo nagrado, veliko škatlo eko servetkov, zvezke ter darilni bon.

Po končani prireditvi smo se sprehodili med stojnicami, kjer so različne šole predstavljale svoje eko izdelke. Nekateri so bili zelooo okusni. Stopili smo tudi v človeško debelo črevo in si ogledali kako izgledajo bolezni v njem. Medtem, ko pa smo čakali na prevoz, smo se okrepčali še s sokom.

Bilo je zabavno in zanimivo. Upamo, da nam uspe tudi naslednje leto.

Monja Šalamon

no images were found

Dostopnost