(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V petek, 16. 2. 2018, je učence izbirnega predmeta genetika in nadarjene učence na šoli obiskal dr. Gorazd Avguštin, redni profesor Biotehnične fakultete iz katedre za mikrobiologijo in mikrobno biotehnologijo, ki se ukvarja z raziskovanjem mikrobov v človeškem črevesju.

dr. Gorazd Avguštin pri predstavitvi dela znanstvenikov katedre za mikrobiologijo in mikrobno biotehnologijo

Uvodni predstavitvi študija mikrobiologije so sledile zanimivosti s sveta nam nevidnih, a zato nič manj zanimivih ali pomembnih živih bitij – mikrobov. Spoznali smo, da je v našem telesu več celic mikroorganizmov kot pa celic, ki sestavljajo naše telo. Večina izmed njih ima pomembno vlogo za vzdrževanja ravnovesja v našem telesu in so koristne za naš obstoj. Predstavil nam je najnovejša raziskovanja glede mikrobov v človeškem telesu t.i. os med črevesjem in možgani. Rezultati raziskav kažejo na vpliv ekosistema mikrobov iz črevesja na delovanje naših možganov. Zato je še posebno pomembna ustrezna in uravnotežena prehrana, ki dovaja mikrobom v črevesju ustrezan hranila (prehranske vlaknine).

Uvodnemu predavanju je sledila predstavitev pomembnega mikrobiologa Sergeija Winogradskega, ki je bil začetnik raziskovanja kroženja snovi v naravi, pri katerem imajo mikroorganizmi ključno vlogo. Izdelali smo 7 Winogradskyjevih kolon iz dveh vzorcev potočnih sedimentov, v katerih bomo spremljali razvoj različnih mikrobov.

Priprava vzorcev usedlin iz potoka za izdelavo Winogradskyjeve kolone

V vzorce smo vpeljali različne spremenljivke – hranila (beljakovine z dodatkom jajca, ogljikove hidrate z dodatkom celuloze iz časopisnega papirja). Poskus bodo učenci spremljali vsak teden in zapisovali spremembe. Konec maja pa bomo naše srečanje ponovili in zaključili poskus z vrednotenjem rezultatov.

Izdelane Winogradskyjeve kolone

Kar nekaj mladim, a znanja željnim glavam, je mikrobiologija s svojo skrivnostnostjo ter pomembnostjo za naš obstoj polepšala petkovo popoldne. Mogoče pa tudi vzbudila v njih željo, kaj bi počeli v svoji prihodnosti.

Hvala dr. Gorazdu Avguštinu za zanimivo predstavitev mikrobiologije in pripravljenost za sodelovanje z učenci OŠ Šmarje pri Jelšah.

mentorica Marjeta Dečman Iglič

Nekaj utrinkov našega druženja si lahko ogledate v spodnji galeriji fotografij:

no images were found

Dostopnost