(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V soboto, 14. 10. 2017, je potekala ekskurzija po Kozjanskem za učence izbirnih predmetov kmetijska dela, čebelarstvo, sodobna priprava hrane in načini prehranjevanja. Najprej smo se v jesenski jutranji megli odpeljali do Podplata v Bajsovo oljarno, kjer so nam predstavili postopek pridobivanja bučnega olja iz bučnic golic. Oljarski mojster je prikazal celotni tehnološki postopek od praženja mletih bučnic, stiskanja olja do polnjenja steklenic z oljem. Učenci so lahko degustirali 100 % bučno olje in bili nad okusom navdušeni.

Po prijazni pogostitvi s sokom v Bajsovi kavarni in malici iz nahrbtnika  smo nadaljevali pot proti Olimju, ker smo se sprehodili skozi zeliščni vrt in spoznavali različna zelišča, ki nudijo čebeljo pašo čebelam v bližnjem čebelnjaku. Ob zeliščih smo se seznanili z uporabno vrednostjo rastlin. Med najbolj navdušujočimi je bila prav gotovo rastlina  ricinusa ali kloščevca. Rastlina ima strupena semena, a zdravilno olje, ki ga uporabljajo tako v zdravilne kot lepotilne namene. Nase pa kliče pozornost z mogočno pojavnostjo.

Nato nas je vodila pot nad vasico Olimje, kjer je toplo jesensko sonce pregnalo meglo v oblake. Na Jelenovem  grebenu smo si ogledali dejavnosti družinskega podjetja in preizkusili suhomesne izdelke iz divjačinskega mesa.  Pozdraviti so nas prišli tudi kozorogi in damjaki, ki jih gojijo na njihovem posestvu.  Ob gostišču imajo postavljen planetarij, v katerem smo si ogledali kratko predstavitev vesolja.

Zadnja postojanka naše ekskurzije je bila v Podsredi na Kukavičičevem mlinu. Mlinar nam je prikazal mletje žita na kamne, ki jih poganja mlin na vodo. Gospa pa je pripravila ajdov, čemažev in pirin polnozrnat kruh. Ob kruhu smo lahko poskusili domače marmelade in ajver. Predstavljeno nam je bilo tudi čebelarstvo in degustacija medu na prav poseben način. Med smo lahko poskušali kar s pomakanjem prstov v polno satje medu in doživeli čebelarjenje kot so ga doživljali otroci včasih ob pomoči pri čebelarjenju. Polni lepih vtisov in doživetij ter s polnimi želodčki domačih dobrot smo se odpeljali proti šoli v Šmarje.

no images were found

Dostopnost