(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Kaj lahko povedo  zidovi, brez oken in vrat, brez strehe, ki se strmo vzpenjajo v nebo?

Daleč nazaj so tukaj prebivali menihi, ki so živeli popolnoma drugačno življenje. Živeli so v  tišini, molitvi, prepevanju  posebnih pesmi v enoglasju in opravljanju del, ki so jih znali takrat samo posamezniki.  Hkrati pa je vsak menih,  v svoji hiški znotraj  obzidja,  skrbel za svoje telesne potrebe. Prepisovali  in prevajali so knjige, ki jih danes v orginalu  hranijo v  Gradcu. Bili so mojstri zdravljenja z zelišči, zato so imeli svoj zeliščarski vrt. V gospodarskem delu  samostana  danes  lončar in zeliščar prikažeta svojo obrt.  Vstop v samostan je bil onemogočen z visokim obzidjem. Izhod meniha –kartuzijana je bil samo enkrat letno. Spoznali smo, da je bilo življenje takratnih 12 menihov zelo preprosto, hkrati pa  so bili  veliki učenjaki, ki so s svojimi  znanji  ogromno  pomagali  ljudem v bližnji in daljni okolici.

Vseh zanimivosti o kartuzijanskem življenju, ki smo jih izvedeli, ne moremo zapisati, zato je Žička kartuzija vredna ogleda tudi v kakšnem nedeljskem popoldnevu.

Ta dan je imel še eno posebnost. Ustavili smo se na obisku v špitalski šoli, ki je tudi takšna majhna šola z malo učenci. Učenci so nam zapeli njihovo šolsko himno in smeli smo si ogledati  njihove šolske  prostore. Za učiteljico Marto so bili to posebni občutki, saj je obujala spomine na prvo delovno mesto, kjer je ob čudoviti mentorici Kristi odkrivala čar majhne podeželske šole in kombiniranega pouka.

Pogled na Žičko kartuzijo z zraka.

Pozdrav vodičke Vide.

   

    

Slika in maketa, ki prikazujeta samostan; prikaz dvanajstih hišic – vsak menih  je imel svojo kolibo.

Primer rokopisa, kjer so prve črke posebej okrašene.

       

     

Dostopnost