(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page
Po zadnjih podatkih je v Sloveniji zavržemo 150 tisoč ton hrane, kar je približno 72 kilogramov na prebivalca. Toliko hrane zavržemo v celi verigi proizvodnje, v povprečnem gospodinjstvu smo odgovorni za približno tretjino zavržkov (24 kilogramov na prebivalca). Raziskava Evropske komisije je pokazala, da v evropskem gospodinjstvu na tak način vržemo stran 250 evrov letno.
Na OŠ Šmarje pri Jelšah v letošnjem šolskem letu namenjamo posebno pozornost skrbnemu ravnanju s hrano. Ena izmed prednostnih nalog je bila izvajanje projekta Odgovorno s hrano. Naše delovanje je bilo usmerjejo med drugim tudi k zmanjšanju ostankov hrane pri šolskih obrokih. Ob tednu nezavržene hrane, ki poteka ta teden, se spomnimo, kako lahko porabimo hrano do skoraj zadnje drobtinice      
 
V petek, 26. maja, se je na Odprti kuhni začel projekt Teden nezavržene hrane – iniciativa, ki si prizadeva zmanjšati količino zavržene hrane v Sloveniji ter doseči, da hrana zopet postane vrednota.
 
Podporniki projekta so največji mojstri kuhanja v Sloveniji in izven naših meja, ki spodbujajo k pripravi hrane po principu Zero Food Waste. 
Več si oglejte na njihovi spletni strani:
Čas je, da hrani vrnemo spoštovanje.
Boj proti zavrženi hrani se začne s Tednom nezavržene hrane, nadaljuje pa v naših gospodinjstvih.
 
        
Dostopnost