(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Učenci izbirnih predmetov nemščina, turistična vzgoja in šolsko novinarstvo smo se v soboto, 13. maja, ob štirih zjutraj odpravili v veliko avstrijsko mesto Salzburg.

Ko smo z avtobusom prispeli na naš cilj, smo se najprej z vodičema odpravili na ogled mesta. Najprej smo si ogledali cvetoče vrtove pred palačo Mirabell, ki so nas s pisanimi cvetovi zelo navdušili. Zanimiv se nam je zdel park Dwarf, del posesti, na katerem stojijo kipci grdih pritlikavih škratov, ki predstavljajo prijetno pomanjkljivost v popolno urejenem vrtu.

Seveda nismo pozabili na Wolfganga Amadeusa Mozarta, enega najpomembnejših avstrijskih skladateljev. Ogledali smo si njegov kip v centru mesta in pa zunanjost njegove rojstne hiše. Ko smo končali z uradnim ogledom znamenitosti, smo imeli nekaj prostega časa, da smo mesto malo raziskali tudi sami.

Nato smo se odpeljali v približno pol ure oddaljeno mesto Hallein, kjer smo si ogledali rudnik soli. Tam se nam je pripetilo veliko zanimivih dogodivščin, učencem pa se je najbolj vtisnilo v spomin prečkanje meje med Avstrijo in Nemčijo kar pod zemljo. Navdušila pa jih je tudi vožnja s splavom preko jezera, najzabavnejša izmed vsega pa se jim je zdela, vožnja po drči.

Zvečer pa smo se utrujeni, a navdušeni vrnili domov. Ekskurzija je bila prijetna, hkrati pa tudi poučna in nam bo zagotovo ostala v lepem spominu.

Leja Stiplošek, 7. a

 

Dostopnost