(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Pri izbirnem predmetu čebelarstvo mladi čebelarji pridobivajo tako teoretično kot praktično znanje o čebelah. V sodelovanju z g. Jernejem Gajškom (Čebelarsko društvo Šmarje pri Jelšah) so učenci spoznavali različna opravila čebelarja v zimskem in spomladanskem času. Seznanili so se s čebeljo družino in pomembnostjo čebel ter vlogo medonosnih čebel v našem okolju.

Praktično delo se je pričelo pri pripravi satnic za AŽ in LR panje. Učenci so se naučili samostojno sestaviti lesene okvirje, v njih napeljati žico in na žico vezati satno osnovo, na katero čebele izdelalo satje iz voska.

Čebelji pridelek vosek, ki ga čebelar skrbno zbere, so učenci stalili in iz njega izdelali prečudovite voščene sveče.

 

Ker nam je bilo to pomlad vreme  naklonjeno za delo v čebelnjaku, nas je g. Jernej Gajšek seznanil s čebelami čisto od blizu.

Ko smo spoznali  panjske končnice, smo se poslikave le-teh lotili kar sami. Nastale so čudovite popestritve čebelnjakov z motivi, ki smo si jih izbrali sami.

Ker pa vemo, da je med zdravo, naravno sladilo, smo sladkor v velikonočnih ptičke iz kvašenega testa nadomestili z medom. S tem smo še dodatno popestrili mednarodni projekt Odgovorno s hrano.

 

Dostopnost