(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V soboto, 15. oktobra, je v športni dvorani potekala slovesnost ob 40-letnici odprtja centralne šole. V pisani druščini učencev, učiteljev in povabljenih smo stkali spomine, voščila in lepe misli, otvorili obnovljeno sodobno učilnico tehnike, podpisali ekolistino in šoli zaželeli vse najboljše ob vstopu v novo desetletje podajanja znanja novim generacijam učencev.

FOT_9606 Ob prihodu pred šolo so goste pozdravili člani Društva godbenikov Šmarje pri Jelšah.

FOT_9596Najprej je pred zbrane stopil ravnatelj Mitja Šket, ki je med drugim izpostavil tudi nove pridobitve: obnovljeno in prebarvano asfaltno dvorišče in celovito obnovo tehnične učilnice, ki ni bila obnovljena vse od odprtja šole. Ob tem je poudaril, da so na občini vedno znali prisluhniti željam šole.

FOT_9607Župan Stanko Šket je v govoru izpostavil, da so šolo na območju prejšnje in zdajšnje občine ustvarjale številne generacije. Poudaril je, da je bila OŠ Šmarje vedno korak pred drugimi, pri čemer je zelo pomembno sodelovanje med občino in šolo, ki je bilo in je še vedno zelo tvorno.

FOT_9617Boris Zupančič, vodja sektorja za predšolsko vzgojo in osnovnošolstvo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je obudil spomine na sodelovanje naše šole in šole, na kateri je ravnateljeval, na tekmah ŠKL. Poudaril je, da se iz vsakoletne publikacije vidi točno to, kar je simbolično povezovalo prireditev: mavrico mnogoterih dejavnosti.

FOT_9628Pod streho naše šole ima vse od svojih začetkov svoje posebno mesto tudi Glasbena šola Rogaška Slatina. Mnoge generacije naših učencev so v njej pridobivale glasbeno izobrazbo in tako je še danes. Na prireditvi se je predstavil harmonikarski orkester pod vodstvom Romana Drofenika.

FOT_9652

FOT_9655Zapela nam je mladost iz grl šolskega mladinskega zbora, nato pa se je na odru simbolično izrisala mavrica učencev iz sedmih šol, centralne in šestih podružnic. Na odru so se zlili v eno, kot se to zgodi dan za dnem, ko jih na prenovljeno asfaltno dvorišče mavričnih barv pripeljejo avtobusi iz različnih smeri.

FOT_9663

FOT_9664

FOT_9681Mavrico so na odru pričarali tudi prvošolci z valovanjem barvnega padala.

FOT_9669Ob rojstnem dnevu šole je izšla tudi spominska knjiga Pod mavričnimi oboki, v kateri so zapisi spominov na preteklost in razmišljanja o sedanjosti. Na prireditvi smo nekaterim tudi prisluhnili.

FOT_9699

Leta 1998 smo pristopili k mednarodnemu programu Ekošola. Leto za tem je bila pod okriljem ekokoordinatorice podpisana ekolistina, pred šolo je zaplapolala ekozastava, letos pa je na zidu zaživela še simbolična podoba izpod čopiča devetošolke Alje Krklec. S podpisom Ekolistine 2016 smo se tako še dodatno zavezali k uresničevanju vrednot, ki so tekom let dobile v šoli svoj prostor. Poleg ekokoordinatoric so jo podpisali še Tomaž Pajnič, koordinator programa Ekošola za osnovne šole, Karmen Volovšek, predstavnica Sveta staršev, predstavnici učencev Alja Krklec in Erika Vrešak, ravnatelj Mitja Šket, predstavnik KS Šmarje pri Jelšah Jože Misja in župan Stanko Šket.

FOT_9706V učilnico v naravi, kjer učenci pridobivajo različne vsebine in znanja, nas je s pesmijo ponesel otroški pevski zbor s Kristan Vrha. Solistične vložke sta odlično zapela šestošolca Patrik in Tomaž.

FOT_9716Sledil je pravi plesno-športni spektakel. Učenci so se predstavili z umetnostjo ritma (beatboxom), hip-hopom, nogometnimi in košarkarskimi triki ter akrobatsko predstavo.

FOT_9728Rojstni dan šole pa ne more miniti brez voščil. Ob nežnih zvokih violin so učenci voščili slavljenki.

FOT_9733

FOT_9742Za veličasten zaključek so poskrbele učiteljice. Najprej Mateja in Tanja, ki sta obudili spomine na osnovnošolka leta, ena kot učenka, druga kot njena učiteljica. Učiteljice centralne šole in podružnic pa so s pesmijo slavljenki pripravile popotnico za njen in naš jutri.

FOT_9766

FOT_9778

FOT_9782

FOT_9782

FOT_9785Uradno odprtje prenovljene sodobne učilnice za tehniko in tehnologijo je pripadlo županu Stanku Šketu, ki je v njej začel svojo poklicno kot mlad učitelj tehnike. Gostje so se sprehodili po učilnici in opazovali delo učencev, v preddverju pa prisluhnili predstavitvi dejavnosti pri izbirnem predmetu robotika.

FOT_9793

Ob koncu smo nazdravili in uživali ob kulinaričnih mojstrovinah iz šolske kuhinje. Gostje so prejeli spominska darilca: izdelke naših učencev iz sestavin s šolskega vrta in spominsko knjigo z zapisanimi spomini in razmišljanji.

Foto: Maja Sekirnik

Dostopnost