(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Že v začetku šolskega leta so se pred športno dvorano in garderobo nižje stopnje začeli nabirati kosi oblačil, ki so ostali brez lastnika. Ker smo Ekošola in se tudi to šolsko leto trudimo razmišljati krožno, obnovljivo in načrtovano, smo temu rekli: ”Stop!”

V oktobru sta na OŠ Šmarje pri Jelšah potekali prvi izmenjevalnici oblačil. Učenci nižje stopnje so se navdušeni nad dogodkom vživeli v vlogo svetovalcev, na višji stopnji pa je bil odziv skromnejši. Le tu in tam je skozi vrata pogledal kakšen radovednež, ki ga je zanimalo, kaj se v učilnici dogaja. Naslednjo izmenjevalnico smo izvedli v tednu pred prvomajskimi počitnicami.

Vodja projekta učiteljica Irena Potočnik opaža, da učenci velikokrat pozabijo svoja oblačila v šoli, pogosteje se to dogaja na predmetni stopnji. »Ni povsod po svetu samoumevno, da so otroci oblečeni. Načeloma mi je hudo, ko vidim, da otroci nimajo skrbi za to, kar nosijo.”

 

KO OBLAČILA NAJDEJO NOVE UPORABNIKE

Kaj je sploh namen izmenjevalnice oblačil? Oblačila, ki jih otroci ne nosijo več, na ta način najdejo nove uporabnike. Tako ne pristanejo na odlagališču ali pa kje drugje. Učitelji verjamejo, da je spodbujanje učencev h krožnemu in predvsem odgovornemu načinu uporabe, ne samo oblačil, ampak tudi drugih predmetov, eno izmed poslanstev vseh nas. Zato bodimo zgled in vztrajajmo, saj je krožnost naša prihodnost.

Ste vedeli, da odpadne tekstilije in oblačila predstavljajo veliko obremenitev za okolje, saj so zaradi svoje sestave slabo razgradljivi? Na spletni strani Ekošole najdemo podatek, da v povprečju vsak Slovenec letno zavrže 14 kg oblačil. Kilogram zavrženih oblačil ustvari kar 52 kg ogljikovega dioksida, ki je toplogredni plin, zato se povečuje učinek tople grede. V Sloveniji smo leta 2002 zavrgli 72 ton oblačil, leta 2009 pa 409 ton. Z zbranim kilogramom oblačil lahko zmanjšamo ali preprečimo izpust CO2, privarčujemo veliko vode ter zmanjšamo uporabo gnojil in pesticidov.

 

NOVE MOŽNOSTI ZA STARA OBLAČILA

Ljudje največkrat ne vedo, kaj narediti z odpadnimi oblačili, zato jih odvržejo kar med mešane odpadke ali celo v naravo. Naša sogovornica spodbuja, da je za pravo ravnanje več možnosti:

Izmenjava oblačil, ki postaja vedno bolj ustaljena praksa tudi v tujini.

– Oblačila lahko podarimo organizacijam ali prijateljem.

– Odnesemo jih v zbirni center, kjer oblačila iz druge roke prodajajo ceneje.

Upcycling ali uporaba z drugačnim namenom uporabe, kamor spadajo preoblikovanje oblačil, rezanje in šivanje oblačil ter nastanek novih iz le-teh, uporaba starih oblačil za dekorativne namene, npr. za odejice za hišne ljubljenčke, vrečke, torbice ipd.

Recikliranje (Recycling) pa pomeni, da iz oblačil s predelavo tkanin ponovno dobijo vlakna, iz katerih lahko izdelajo blago za nova oblačila.

Zavržena oblačila so že velik okoljski problem. Poskrbeti moramo, da bodo koristna surovina in ne odpadek, zato naj nam bo v spodbudo misel: ,,Ne zavrzi oblek, ohrani planet”.

 

Lili Jazbec in Laura Lorger, 6. c

 

Nekaj fotoutrinkov izmenjevalnice oblačil, ki je potekala pred prvomajskimi prazniki

Prispevek so 12. maja 2023 objavili tudi v lokalnem časopisu Rogaške novice.

   

Dostopnost