(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Starše naših učencev smo v začetku šolskega leta povabili k sodelovanju pri bralni znački za starše z nagovorom, da z lastnim zgledom spodbudijo k branju tudi svoje otroke. Odzvalo se je 130 staršev, bralno značko pa jih je zaključilo 96.

Ob zaključku bralnega leta so učenci izbirnega predmeta umetnost pod vodstvom mentorice Monje Šalamon pripravili predstavo Bajka o svetlobi. Nastala je po predlogi istoimenske knjige izpod peresa pisateljice Bine Štampe Žmavc. Avtorica se je z veseljem odzvala vabilu na prireditev in izrazila navdušenje nad predstavo, mladimi talenti, ki so zahtevno besedilo odlično interpretirali, svetlobnimi učinki in možnostjo, ki jo nudi sodobna tehnologija. Pohvalila je nastopajoče in se spomnila časov, ko je tudi sama režirala otroške predstave.

Po predstavi je sledil še kratek pogovor z go. Bino, v slovenskem prostoru uveljavljene kot ustvarjalke pravljic in poezije za otroke ter poezije za odrasle. Ustvarja tudi na dramskem področju, napisala je več radijskih iger za otroke in priredb svojih proznih besedil za lutkovne predstave. Njen ustvarjalni opus je izjemen. Njena kakovostna besedila najdemo v šolskih berilih, učenci pa jo poznajo predvsem po delih Popravljalnica igrač, Muc Mehkošapek, Ure kralja Mina, Čaroznanke in drugih.

V prijetnem pogovoru je spregovorila o spominih na otroštvo, na prelep kraj Gaj pri Celju, kjer je živela v babičini hiši, na dedkovo smrt pri štirih letih, ko se je začela zavedi minljivosti … V pesmih potuje v globine srca, izpostavlja človeške odnose, dotika se večnih tem, kot sta čas in minevanje. Pogosti motivi njenih pesmi so tudi otroci, narava, živali in ustvarjalnost.

Na koncu nam je predala prelepo sporočilo z verzi pesmi Zakaj je srce:

Srce je, da vse, kar živi,

ima svoje sidrišče,

iz srca roža cveti

in ljubezen ima v njem sidrišče.

 

Srce je zato,

da v njem je doma duša

in se čisto narahlo smehlja,

ko bitje srca posluša …

Literani dogodek smo zaključili s podelitvijo priznanj staršem, druženje pa nadaljevali s pogovorom ob dobrotah iz šolske kuhinje in domačih kuhinj naših nastopajočih.

Dostopnost