(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Kje je ZAJTRK?

Kaj je TRADICIJA? In  še SLOVENSKA?

Ko slišimo za tradicijo se nam v možganih odslika nekaj domačega, nekaj dobrega, nekaj kvalitetnega.

Tako je tudi s slovenskim tradicionalnim zajtrkom.  Že nekaj let se vsak tretji petek v novembru  srečamo ob posebno pripravljeni mizi, na kateri ne smejo manjkati mleko, maslo, med in jabolko. Pa še najpomembnejše – vse naj bi bilo pridelano lokalno, v bližini naše mize. Kot smo  slišali – nič kilometrov, oziroma čim manj kilometrov od pridelovalcev do  vseh lačnih ust, ki naj vsak dan zajtrkujejo kot kralji,  saj je zajtrk najpomembnejši obrok med vsemi obroki tekom dneva.

Tudi v šoli Sveti Štefan je že v četrtek dišalo po sveže pečnem kruhu, ki so ga mesili in spekli učenci 1. in 2. razreda. Med nam je prinesel čebelar iz sosednje vasi, maslo je pridelala najbližja mlekarna Celeia, mleko smo dobili iz kmetije Vreže in jabolka iz sadjarstva Mastnak na Ponikvi.

 V petek zjutraj smo že zgodaj ob čebelarski glasbi začeli s pripravljanjem pogrinjkov.  Jedilnica je bila opremljena s posebnimi slikami, ki so še povečale občutek tega posebnega dne. Ob pol osmih je bila jedilnica pripravljena za ta pomembni obrok, ki vsem celicam v telesu, da moč in  energijo, da lahko tekom dopoldneva dobro delajo.

Učenci so z zadovoljstvom in hvaležnostjo zaužili  vse dobrote in se družno strinjali, da je bilo zares vse odličnega okusa in da te takšen zajtrk čudovito popelje novim dogodivščinam na pot.

VŠEČ MI JE BILO…

  • ko smo risali čebelo. TIAN K.
  • ko smo pripravljali mizo, delili jabolka in jih pojedli. JAKOB L.
  • ko smo lahko mazali maslo in med na kruh. LUCIJA J.
  • jaz sem v šoli manjkal, zato sem doma jedel vse dobrote slovenskega zajtrka. MAKS Z.
  • všeč mi je bilo, ker smo risali in tiskali čebelice. ELA B.
  • ko smo jedli maslo in med. NIK P.
  • ko smo risali in odtiskovali čebele ter jedli domače dobrote. MAJ P.
  • ko smo jedli in sem pojedel veliko našega kruha. ALEKSANDER Š.
  • ko sem tiskala in risala čebelice. ULA G.
  • ko smo pili mleko in tiskali čebelice. TIBOR  Ž.
  • ko smo tiskali s štampiljkami. VALL B.
  • da smo risali in tiskali s štampiljkami ter imeli dober, odličen zajtrk. MARKUS K.
  • bil sem bolan, ampak sem tudi doma jedel tradicionalni zajtrk. ŽAN R.
  • vse kar smo delali in jedli, posebno pa risanje čebelice. ASJA D.
  • ko sem jedel kruh, jabolko ter maslo in med. J.

 

 

Dostopnost