(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Osmošolci so zadnji 14 dni pouka v okviru dnevov dejavnosti odkrivali zanimivosti Slovenije. V torek, 14. 6. 2022, so v okviru kulturnega dne obiskali Prešernovo mesto Kranj. Učenci so se vodeno sprehodili po mestu in obiskali Prešernovo spominsko hišo ter Prešernov gaj. Na gradu Khislstein so učenci prepisali del Zdravljice z gosjim peresom.

  

     

V ponedeljek, 20. 6. 2022, so se odpravili na najdaljšo ekskurzijo v osmem razredu. Obiskali smo Primorsko, kjer smo si ogledali Bolnišnico Franjo ter obiskali Idrijo. V Idriji smo vstopili v grad Gewerkenegg ter si ogledali Idrijski kamšt. Kamšt je črpalna naprava, ki je v idrijskem rudniku živega srebra črpala vodo in slovi kot največje leseno kolo v Evropi. Pred odhodom iz Idrije smo se sprehodili do Divjega jezera, ki je kraškega izvora. Iz Divjega jezera odteka reka Jezernica, ki je najkrajša površinsko tekoča reka v Sloveniji in se po 55 metrih zliva v reko Idrijco.

  

   

V torek in sredo, 21. in 22. 6. 2022, so se osmošolci podali v odkrivanje Šentjurja. Popeljali so nas skozi zapuščino družine Ipavec in arheološke najdbine Rifnika. Obisk Šentjurja smo zaključili sladko s sladoledom.

   

   

Dostopnost