(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

20. maj, ki je bil prav na pobudo slovenskih čebelarjev razglašen za Svetovni dan čebel, je dan ob katerem se še posebej spomnimo pomena čebel za biodiverziteto in življenje človeka. Čebele so eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja tako dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in ohranjanju zdravega okolja ter biodiverzitete. 

Z zgledom in možnostjo spoznavanja čebebelarjenja mlade spodbujamo k odgovornem odnosu do narave. Na OŠ Šmarje se odvijajo številne dejavnosti, ki ozaveščajo o pomenu čebel.

Zasajanje medovitih rastlin

V sodelovanju z g. Jernejem Gajškom iz Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah učencem izbirnega predmeta čebelarstvo približamo znanje o čebelah na praktičnem nivoju. Učenci so letos izdelovali satne okvirje in vstopili v čebelnjak. Spoznali so zgradbo AŽ in LR panja ter si ogledali čebeljo družino od blizu. Celo matico smo uspeli videti ob ogledu enega izmed satov.

   

Vabimo k ogledu fotografij našega dela.

Izdelava satnih okvirjev:

Spoznavanje čebelje družine:

Izdelava voščenih sveč:

Gospodu Jerneju Gajšku se zahvaljujemo za ves trud in čas, ki ga preživimo skupaj v prostorih Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah.

Naj medi!

 

Dostopnost