(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Našim gostom iz partnerskih osnovnih šol smo želeli pokazati vsaj delček naše prelepe Slovenije, zato smo jih v torek, 17. maja, odpeljali v Ljubljano. Med potjo so naši učenci v angleščini predstavili kraje in znamenitosti, ki smo si jih kasneje tudi ogledali.

Pred predsedniško palačo nas je sprejel minister za pravosodje Marjan Dikaučič in nas pospremil v veliko kristalno dvorano v samem središču stavbe. Ta dan je v njej potekal pomemben dogodek – predsednik republike Borut Pahor je sprejel novo predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, mi pa smo ju ujeli ravno v času njunega uvodnega srečanja. Pred pomembnimi obveznostmi sta nas prijazno pozdravila, se pozanimala, od kod prihajamo, predsednik pa je otroke razveselil z obljubo, da bodo dobili sladoled. Po sladkanju in ogledu protokolarnih daril smo se odpravili v središče mesta. Sonce nas je razvajalo, tako da smo prosti čas izkoristili za raziskovanje lepot naše prestolnice. Po kosilu v piceriji ob Ljubljanici smo se odpravili na Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je v svojem nagovoru izpostavila pomen sodelovanja v projektih, kot je Erasmus+, ter pomen pripovedovanja zgodb in pravljic za uspešnejše učenje in bogatenje znanja.  Nato smo si v kratkem videu ogledali še predstavitev slovenskega šolskega sistema.

Sprehodili smo se nazaj do središča mesta, kjer nas je v bližini Mestne hiše že čakal vlakec Urban in nas z zvočnim vodnikom popeljal na ogled glavnih znamenitosti: Ljubljanskega gradu, Špice, nabrežja reke Ljubljanice, Trnovskega pristana, Plečnikove hiše, Opere, Moderne galerije in Prešernovega trga s Tromostovjem.

Preživeli smo vsebinsko bogat in razgiban dan, priložnosti za druženje, učenje ter nova spoznanja ni manjkalo. Na poti domov smo se na Trojanah posladkali še z njihovimi tradicionalnimi krofi.

Dostopnost