(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V torek, 22. januarja 2019, v tednu pisanja z roko, nas je na OŠ Šmarje pri Jelšah obiskala Kitajka s Tajvana Jen Levy, da bi nam predstavila svojo kulturo in pisavo. Z možem živita v Sloveniji šele šest mesecev, a ker rada spoznavata novo domovino, sta se z veseljem odzvala vabilu in nas razveselila s svojim obiskom. Gostji so prisluhnili učenci 7. in 9. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet nemščina, pridružili pa so se jim tudi učenci izbirnega predmeta likovno snovanje. V svet  kitajskih pismenk, kitajske zgodovine in kulture nas je popeljala na zanimiv in slikovit način, saj je s seboj prinesla tudi papir za pisanje, čopiče različnih debelin, tudi take iz medvedje in konjske dlake ter piščančjih peres, in druge pripomočke za pisanje. Zanimiv je bil tudi prikaz, kako Kitajci držijo pisalo. Zapis posamezne pismenke, ki predstavlja določeno besedo, ima v ozadju zgodbo o nastanku in če jo poznaš, si črke zelo hitro zapomniš. Tako vsaj trdi Jen … Vse se je zdelo zelo preprosto, dokler nismo tudi sami poskusili pisati. Jen nas je hvalila in spodbujala, včasih tudi popravila, a preproste besede, kot so sonce, jutro, luna …, so nam šle že kar dobro od rok.

Na koncu nas je Jen naučila tudi nekaj besed v kitajščini. »Wo, ni, ta,» je odmevalo po prostoru. Tako je, začeli smo z osebnimi zaimki (jaz, ti, ona), nadaljevali pa kar s celimi povedmi: »Ni hao?« (»Kako si?«)

Da bosta Jen in njen mož lahko še bolje spoznala našo deželo, smo jima v zahvalo podarili knjigo Slovenija, biser narave, v kateri bosta lahko našla tudi znamenitosti Šmarja pri Jelšah. Ker je letošnji teden pisanja z roko namenjen posvetilom v knjigi, so se učenci potrudili in Jen napisali tudi posvetilo v spomin na obisk pri nas.

V spoznavanju kitajske kulture in pisave smo zelo uživali.

 

Dostopnost