(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

2. februarja praznujemo svetovni dan mokrišč. Učenci in učenke OPB skupine 5 so pod vodstvom učiteljice Vesne Kotnik spoznavali pomen mokrišč in živali, ki so vezane na ta pomemben ekosistem.

  

Mokrišča so vsa tista območja, kjer se vsaj del leta zadržuje površinska ali podzemna voda, ki je lahko slana, brakična ali sladkovodna. Mokrišča poznamo kot močvirja, šotišča, barja, mokrotne travnike, poplavne gozdove in ravnice, riževa polja ter celo koralne grebene.

Nekdaj so veljala za ničvredno zemljo, zato je bila večina mokrišč izsušenih. Danes pa ob vseh podnebnih spremembah in z njimi povezanih vremenskih ekstremov, kot so poplave in suše, spoznavamo, da je vloga mokrišč zelo pomembna. Zaradi svoje vloge zbiralnika vode, mokrišča blažijo nihanja vodostajev in tako preprečujejo poplavljanje vodnih teles na drugih delih vodotokov. Blagodejno vplivajo na mikroklimo, saj z izhlapevanjem vode poleti blažijo sušo in ohlajajo okolico. S svojo rastlinsko in mikrobno raznolikostjo skrbijo za prečiščevanje vode in proces nastanka zaloge pitne vode.

So tudi življenjsko okolje mnogim redkim in ogroženim vrstam. Nekatere izmed njih so vezane izključno na mokrišča in jih izginjanje le-teh prizadene najbolj. Zato ne pozabimo na njih in jih skrbno varujmo.

 

Dostopnost